24 september 2017

Samen tegen eenzaamheid

"Nu de vakanties voorbij zijn en de herfst wel heel erg haar intrede doet worden veel mensen, erger dan voorheen, geconfronteerd met het feit dat ze zich alleen voelen.

Eenzaamheid
Van 21 september tot en met 1 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Een week vol activiteiten waarin nieuwe sociale contacten kunnen worden opgedaan of bestaande contacten kunnen worden versterkt. Een mooi initiatief die het CDA een warm hart toedraagt.

Het thema eenzaamheid leeft breed. Zo zijn door het CDA en ook de SGP de afgelopen periode vragen gesteld aan het college over eenzaamheid onder inwoners van de gemeente Kampen. Veel inwoners zijn niet bekend met de activiteiten en mogelijkheden die er zijn binnen de gemeente. Een mooi voorbeeld is het informatiepakket dat in Rotterdam is ontwikkeld en waarmee mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken worden opgeroepen om hun kennis en talent in te zetten voor de stad. Er is aandacht voor alle faciliteiten die er voor ouderen zijn om actief te blijven of om juist actief te worden. Het CDA ziet graag dat de gemeente Kampen ook een dergelijke pakket ontwikkelt of op een andere wijze deze informatie onder ouderen gaat verspreiden.

Daarnaast zien wij graag dat gestimuleerd wordt dat verschillende generaties elkaar (blijven) ontmoeten. Contacten met jongeren kunnen bijdragen aan de levenslust van ouderen en het gevoel dat de wereld waarin zijn leven nog hun wereld is. En voor jongeren leidt dit tot leerzame ervaringen. En als laatste zien wij graag dat eenzaamheid een vast onderwerp van gesprek en punt van signalering in de jeugdzorg wordt. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 jongeren eenzaam is en dat 50% van de jongeren de eenzaamheid graag zou willen doorbreken maar zelf niet weten hoe ze dat moeten doen. 

Graag wijs ik u op de site samentegeneenzaamheid.nl waarop veel informatie maar ook inspiratie staat om eenzaamheid te doorbreken.

Laaggeletterdheid
Goed kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer is een voorwaarde om mee te doen in de samenleving. Kampen telt na schatting 3 tot 5 duizend mensen die laaggeletterd zijn, een groot probleem! Om goed mee te kunnen doen is het van belang dat iedereen goed kan lezen en schrijven en ook digitaal vaardig is. Het CDA ziet graag een brede aanpak van laaggeletterdheid en dat de gemeente samen optrekt met het bedrijfsleven e.a. om laaggeletterdheid op te sporen en mensen actief uit te nodigen voor het Taalpunt in Kampen. Tijdens een informatieavond is gesproken over laaggeletterdheid en de aanpak daarvan. Wat het CDA betreft wordt de daar verzamelde informatie zo snel gebruikt om vervolgstappen te zetten!"

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.