Binnenstad in ontwikkeling

De binnenstad van Oldenzaal zou een aantrekkingskracht moeten zijn voor de omliggende regio in zowel Noord-Oost Twente als grensoverschrijdend Duitsland, waarbij met trots het Hanzestad karakter wordt uitgedragen, voor zowel jong als oud. Een binnenstad met een gezellige kern van authentieke winkels waarbij makkelijk rondgelopen kan worden door de sprekende winkelstraten, gezellige pleinen en bloeiende stadstuinen.

Op korte termijn wordt ingezet op start van de sloop van een deel van winkelcentrum In den Vijfhoek, te weten Poot Deurningerstraat, en wordt de verbinding gelegd met het ‘’oude Postkantoor’’. Er wordt vaart gemaakt met de stadstuinen en leegstand wordt terug gedrongen. Aanpassing in een flexibele visie detailhandel lijkt wat ons betreft daar een juiste eerste stap. Vierkante meters winkeloppervlak worden niet toegevoegd en daar waar nodig zelfs terug gedrongen. De detailhandel wordt zoveel mogelijk teruggebracht naar het kernwinkelgebied, waarbij verbinding wordt gezocht tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties, andere betrokkenen en de gemeente.

Op langer termijn wordt het historische stratenplan in Oldenzaal hersteld en toegewerkt naar volledige sloop van In den Vijfhoek. Wat het CDA betreft wordt er jaarlijks gespaard om dit soort grote uitgaven in de toekomst mogelijk te kunnen maken. Oldenzaal houdt voldoende parkeergelegenheid in haar binnenstad.

Blijvende aandacht is er voor de promotie van onze binnenstad. Het afstemmen van georganiseerde evenementen die onze binnenstad op de kaart zetten worden op elkaar afgestemd door nauwere samenwerking, waarbij de gemeente een coördinerende rol op zicht neemt.

Kortom, CDA-Oldenzaal wil:

 • Sloop van den Vijfhoek!
  • Op korte termijn de Poot Deurningerstraat
  • Op lange termijn algehele sloop

 • Duidelijke bewegwijzering in en om de binnenstad!
  Ook gasten moeten zich thuis voelen in onze stad. De eerste kennismaking met de stad is naar de binnenstad toe. De bewegwijzering in de juiste richting naar parkeergelegenheden wordt daarbij als zeer prettig ervaren. Bewegwijzering in onze binnenstad zorgt ervoor dat de bezoeker kan vinden wat hij of zij zoekt.

 • Leegstand in kernwinkelgebied tegengaan!
  Aantal vierkante meters winkeloppervlakte worden niet langer toegevoegd, maar daar waar mogelijk zelfs terug gedrongen.  Ondernemers detailhandel stimuleren om richting winkelkerngebied te trekken. Oldenzaal wordt gepromoot als Hanzestad, waarbij de gemeente als ondersteuning optreedt.

 • Evenementen coördinator!
  Evenementen zouden in principe niet gelijktijdig met elkaar moeten plaatsvinden, mits ze elkaar versterken. Soms zijn aanvragers niet op de hoogte van andere gelijktijdige evenementen. De gemeente heeft daarvoor een evenement coördinator.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.