12 november 2020

Bijdrage CDA Gemeenteraad 12 november 2020 - Begroting

Hieronder leest u de bijdrage van CDA Ommen in de gemeenteraad 12 november 2020 met betrekking tot de begroting

Allereerst dank aan het college en aan de ambtenaren die het weer voor elkaar hebben gekregen de gemeenteraad de nodige stukken voor te schotelen. Mooi dat de begroting met onderliggende stukken nu ook via de site van de gemeente Ommen is te bekijken. Complimenten aan allen die hieraan hebben meegewerkt.

Het ligt zo voor de hand om gelijk de cijfers in te duiken, maar het coronavirus heeft ons doen beseffen dat de wereld niet maakbaar is. Iedereen heeft in directe en/of indirecte zin te maken met de gevolgen van het coronavirus. Veel van deze gevolgen zijn bekend. Maar er is ook verborgen leed. We mogen geen of nauwelijks bezoek ontvangen. Het gemis van een knuffel of een arm om je schouder. Het niet meer onbeperkt met je vrienden/vriendinnen op stap kunnen gaan. Blijf ik gezond? Kan ik deze tijd overleven met mijn bedrijf? Hebben we de gevolgen voor onze landbouwsector voldoende in kaart? Is daar zicht op? Heb ik morgen nog werk en inkomen? Zomaar een paar opmerkingen en vragen die ons laten zien hoe kwetsbaar we zijn in deze tijd. Deze tijd laat ook zien waar het in het leven echt om gaat. Laten we oog hebben voor en omzien naar elkaar. Iets dat voor het CDA vanzelfsprekend is maar dat altijd verbeterd kan worden.

Voor ons ligt een beleidsneutrale begroting 2021. Beleidsneutraal, omdat er veel financiële onduidelijkheden zijn. Zo is nog niet bekend wat de herverdeling van het Gemeentefonds voor Ommen gaat betekenen. Worden we flink gekort of valt de schade mee? Ook is nog niet duidelijk welke bijdrage Ommen krijgt voor haar inspanningen met betrekking tot het sociaal domein. En dan hebben we het nog niet gehad over alle onzekerheden die het coronavirus teweeg brengt. Misschien vinden we het wel vreemd dat we in deze moeilijke tijd ruim geld overhouden. Gezien de onduidelijkheden die er zijn, willen we eerst alle feiten goed in beeld hebben om vervolgens in de perspectiefnota medio februari 2021 goede besluiten te kunnen nemen waarop we eventueel willen investeren. Alles bij elkaar maakt dat het CDA het van het College van B&W verstandig vindt om nu een beleidsneutrale begroting 2021 aan de gemeenteraad voor te leggen. Het CDA hecht er aan dat de financiën in Ommen op orde zijn. En als we de begroting die voorligt bekijken dan ziet het er goed uit. Ommen heeft een meerjarig structurele sluitende begroting. De cijfers laten over het algemeen een positieve trend zien. Daarnaast hebben we een flinke algemene reserve die een stootje kan opvangen.

Het uitgangspunt van het CDA is dat er in principe geen belastingverhogingen plaatsvinden als dat niet strikt noodzakelijk is. Als CDA willen we de bestaande voorzieningen op peil houden en daar waar nodig en mogelijk uitbreiden. En natuurlijk dient iedereen gebruik te kunnen maken van de zorg die men nodig heeft. Hiervoor dienen voldoende financiële middelen ter beschikking te staan.

Wat ik al eerder aangaf is dat het omzien naar elkaar van essentieel belang is. Zeker in deze coronatijd worden we daar opnieuw bij bepaald. Initiatieven als ‘Kooplekkerlokaal’ ondersteunt het CDA dan ook van harte. Maar hoe zorgen we er als gemeente voor dat we de positieve kanten van corona vasthouden? Hoe kunnen we dit faciliteren? Wat het CDA betreft is het elkaar kunnen ontmoeten heel belangrijk. Of het nu in een kerk, bij de sportvereniging, in de winkel of waar dan ook is. Het CDA is van mening dat het goed is om faciliteiten in te richten die ontmoetingen ondersteunt. Het inloophuis is daar een mooi voorbeeld van. Hoe ondersteunen we als gemeente het inloophuis in haar activiteiten zonder de regie zelf over te nemen?

Vorig jaar heeft het CDA een motie ingediend die in de raad ook breed is ondersteund namelijk de motie rondom ontmoetingsplekken voor ouderen, de zogenaamde beweegtuinen. Wat zijn de ontwikkelingen tot nu toe? Wordt daarbij ook rekening gehouden met mensen met een beperking? En hoe ziet dit eruit binnen de 1,5 meter samenleving? Naast dat we aandacht willen voor de doelgroep ouderen en ontmoeting willen we u vragen ook vooral de jongeren niet te vergeten. Juist in coronatijd zijn die ook hard getroffen. We willen meer aandacht voor onze jongeren in Ommen en ontmoetingsplekken passende binnen de 1,5 meter samenleving. Klopt het dat dit punt wordt meegenomen in de nog verder uit te werken transformatieagenda?

Oog hebben voor elkaar, samen ergens voor gaan, het zal duidelijk zijn dat wat het CDA betreft de subsidies ten behoeve van maatschappelijke en culturele instellingen intact blijven. Ditzelfde geldt voor het jeugdcultuurfonds en het jeugdsportfonds. Iedereen moet kunnen meedoen. Dit betekent ook iets voor de toegankelijkheid van onze gemeente voor minder valide inwoners. Gebouwen, (fiets)paden moeten hierop worden ingericht. En dit geldt absoluut voor het huis van de gemeente. Daartoe heeft het CDA vorig jaar 7 november een motie ingediend. In de commissievergadering is door de portefeuillehouder aangegeven dat er binnenkort een vastgoedplan van de gemeente Ommen komt. Daarin wordt ook gekeken naar het huidige gemeentehuis omdat dit te groot is voor het huidige bestand aan ambtenaren. Blijft dit het huis van de gemeente of gaat dit veranderen? Is het Laar of een locatie in het centrum of een combinatie van beide een optie? Kan de wethouder al een tipje van de sluier oplichten?

Omzien naar elkaar. Een thema dat zeker in deze tijd leeft en dat het CDA zeer aanspreekt. Het CDA is van mening dat inwoners van de verschillende kernen, buurtschappen of wijken het best weten hoe vorm kan worden gegeven aan de ontwikkelingen in hun eigen omgeving. Wat is waar nodig? Jaarlijks is er geld beschikbaar om initiatieven vanuit de verschillende leefgemeenschappen te ondersteunen. Echter komt het tot nu toe onvoldoende van de grond. Wat de reden hiervan is, is ons niet duidelijk. Is het aanstellen van een medewerker die hier volop mee bezig gaat een oplossing?

Het CDA wil hier graag meer duidelijkheid over en vraagt het college te onderzoeken wat de reden is dat initiatieven onvoldoende naar voren komen en vraagt het college de uitkomst van dit onderzoek met de eventuele financiële consequenties mee te nemen in de op te stellen perspectiefnota begin volgend jaar. Een motie met deze strekking dienen we zo in. Dit doen we mede namens de fracties van de LPO en de VVD.

Het CDA vindt de leefbaarheid in de kernen en op het platteland belangrijk. We ondersteunen van harte de woningbouwinitiatieven die zich daar aandienen. Daarnaast zijn we blij dat invulling wordt gegeven aan een eerder ingediende motie m.b.t. het herzien van de rood voor rood regeling.

In de begroting wordt melding gemaakt van de investering in de school De Fluitekruid. Het gaat daarbij om een bedrag van 288.500,-. Het CDA beseft dat de gemeente verantwoordelijk is voor het leveren van goed onderdak aan een school maar vindt dit veel geld. Temeer omdat er ook geluiden zijn over een Kindplein Oost. Is het Kindplein Oost op korte termijn haalbaar? Wat is de stand van zaken? Als een Kindplein Oost binnen een redelijke termijn haalbaar is, wat is dan nog nodig om De Fluitekruid die tijd te laten overbruggen? Zijn er alternatieven om de kosten zoveel als mogelijk te drukken? Als CDA willen we namelijk voorkomen dat er onnodig geld wordt geïnvesteerd. Graag horen we een reactie van de portefeuillehouder.

Bereikbaarheid en verkeer houdt de gemoederen bezig. Regelmatig bereiken ons berichten van inwoners die iets kwijt willen over dit thema. Als CDA hebben we ons jarenlang ingezet voor de bermversteviging in de buitengebieden. 7 november 2019 hebben we, mede namens de andere partijen in de raad, een amendement ingediend dat erin voorziet dat het college vanaf 2021 bermversteviging meeneemt in de op te stellen kadernota 2021 en in de begroting voor 2022 en verder. Goed dat dit nu geborgd is. Maar verkeer is meer. We weten dat we een rondweg hebben die nog niet als zodanig wordt gebruikt. We weten dat er in veel kernen, buurtschappen en in Ommen zelf wensen zijn m.b.t. de aanleg van fietspaden. We weten ook dat er al een tijd een discussie is over het verkeer op de Vechtkade. We weten ook dat dit ook geldt voor het verkeer over de Julianastraat/Schurinkstraat. En zo zijn er nog (veel) meer zaken te benoemen die aandacht vragen, zoals een vrij liggend fietspad langs de Chevallereaustraat.

Wat het CDA betreft zal dit allemaal integraal bekeken moeten worden. Er zullen ook knopen doorgehakt moeten worden waarbij de leefbaarheid in het centrum wat ons betreft als uitgangspunt wordt genomen. Daarom wil het CDA vermindering van het aantal auto’s in het centrum en dat de rondweg prioriteit krijgt om ook als rondweg gebruikt te gaan worden. Mogelijke verkeersmaatregelen moeten dan ook hierop gericht zijn. Daarnaast dient de rondweg wat ons betreft ook een belangrijke weg te worden in de noord – zuid verbinding (en vice versa) van Ommen. Dit rechtvaardigt ook een al sinds 2014 gekoesterde wens van het CDA om een tunnel bij het kruispunt Haarweg / Slagenweg (Slagentunnel) aan te leggen. Onze gedachte wordt ook nog eens versterkt door de mogelijke ontwikkeling van het Kindplein Oost ter plaatse. Dus wat het CDA betreft “aan de slag met de Slagentunnel”. We horen graag een reactie van de portefeuillehouder hoe hij hiernaar kijkt?

Een ander thema dat de komende tijd op de agenda zal staan is de energietransitie. Het CDA is zuinig op onze planeet en zet zich in voor het behoud ervan. De energietransitie is een enorme opgave waar we voor staan. We moeten van het gas af en over naar hernieuwbare energiebronnen. Dit proces loopt volop. Het CDA wil dat initiatieven van zowel particulieren als van groepen mensen, bijvoorbeeld een lokale coöperatie, zoveel mogelijk uitgevoerd worden. Soms is daar een steuntje in de rug of een zetje in de goede richting voor nodig om mensen over de streep te trekken. Om de lokale initiatiefnemers zoveel mogelijk de mogelijkheid te bieden om hun project te laten slagen, stelt het CDA voor om een duurzaamheidsfonds in het leven te roepen. Een fonds van waaruit de lokale initiatiefnemer, ten behoeve van zijn project, renteloos een bedrag kan lenen en dat bedrag op termijn weer terugstort in het fonds.

We vragen het college te onderzoeken of een dergelijk duurzaamheidsfonds voor Ommen een toegevoegde waarde kan hebben en vragen hier bij de behandeling van de perspectiefnota op terug te komen. We hebben hiertoe een motie voorbereid die mede wordt ingediend door de fracties van de CU en de LPO. Als CDA zijn we blij met de ontwikkelingen met betrekking tot Haven Oost. Het plan is om daar verschillende type woningen te bouwen. Voor elk wat wils! We zijn blij dat deze rotte kies wordt weggehaald. Wat we als CDA belangrijk vinden is dat er in Ommen woonruimte moet zijn voor alle doelgroepen. Dat er als het ware sprake is van een doorlopende woonlijn. Wat bieden we jongeren aan woonruimte in Ommen? Zijn hier woonafspraken over gemaakt met de woningstichting? Zijn er mogelijkheden om jongeren meer in leegstaande panden in het centrum te huisvesten? Bijkomend voordeel is dat dit de leegstand in het centrum tegengaat. Kortom, hoe boeien en binden we jongeren aan Ommen? Immers wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Tenslotte nog het volgende. Het CDA is trots op de ambtenaren van de gemeente Ommen. Met een relatief gering aantal mensen wordt heel veel werk verzet. Zeker in de huidige coronatijd is dat het geval. De opgave van de uitvoering van de ondersteuningsregelingen van het Rijk komt er allemaal bij! Als CDA vragen we ons wel eens af of we hen niet overvragen. Een brief van het college met die strekking bevestigde dit ook. Wat is de verwachting voor de komende tijd t.a.v. de inzet van ons ambtenarenapparaat? Is (tijdelijke) ondersteuning nodig? Graag horen we van de portefeuillehouder hoe hij hiernaar kijkt.

We wensen het college bij hun uit te voeren werkzaamheden veel inzicht en wijsheid maar bovenal Gods zegen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.