06 juli 2017

CDA bijdrage 1e Bestuursrapportage 2017 en Kadernota 2018 Ommen

Voorzitter, vanmiddag de reactie van ons als politieke partijen op de 1e bestuursrapportage 2017 en de kadernota 2018. Een bijzondere kadernota dit keer. Dit is namelijk de laatste kadernota van deze raad, want volgend jaar zijn er zoals we allemaal weten weer gemeenteraadsverkiezingen.

Voorzitter bedankt voor de antwoorden op de door ons gestelde vragen bij de twee stukken die we nu behandelen. Al waren de antwoorden voor mijn fractie niet altijd te volgen. Ik kom daarom terug op een aantal CDA vragen in deze bijdrage.

We beginnen met onze opmerkingen over de 1e bestuursrapportage. De bestuursrapportage geeft de raad tussentijds inzicht over de bijstellingen van de begroting van het lopende jaar.

We worden als CDA verrast door een stijging van de loonkosten in 2017 door de diverse hogere lasten. We snappen dat sommige extra loonkosten voor nu niet te voorkomen zijn. Toch lijkt de BOH alsmaar uit te breiden. Het CDA zet hier vraagtekens bij. Te incidenteel wordt er zowel in deze bestuursrapportage alsook in de kadernota aangegeven dat er extra inzet of formatie nodig is of dat eea niet binnen bepaalde budgetten thuishoren. Een paar voorbeelden die we gezien hebben en waar we ook vragen over hebben gesteld:

  • Tijdelijke inzet projectleider optimalisatie doelgroepenvervoer

  • Extra personele inzet in het administratieve proces tbv continuering algemene voorziening Huishoudelijke Hulp

  • Tijdelijk extra personeel tbv invoer in het doelgroepenregister (regionaal ICT Platform)

  • Extra personele inzet bij bouw- en woningtoezicht (met als reden de woningbouwversnelling)- tijdelijk of definitief?

  • Extra kosten behorende bij de accountmanager Bedrijven die ipv opgenomen te worden in de BOH zoals afgesproken voor 50% wordt doorbelast op het project de Rotbrink.

  • Een extra Schakelfunctionaris RUD.

CDA wil dit anders. De komende jaren moet er binnen de BOH (nog) flexibeler en duurzamer gekeken worden naar het zelf opvangen van dergelijke verhogingen. Voorzitter, het betreft hier bedrijfsvoering en daar gaan we als raad niet over. Echter we gaan nog steeds wel over de inzet van ons geld. In onze bijdrage voor de begroting van de BOH hebben we al aangegeven hoe we kijken naar de ontwikkelopgave van de BOH. We kijken dan ook uit naar de presentatie van de gemeentesecretaris direct na de zomer over de ontwikkelingen binnen de BOH.

Nog een paar punten vanuit de bestuursrapportage.

  • Voor het CDA heeft het ombouwen van de Coevorderweg geen prioriteit. Wij dienen dan ook een amendement in waarin wij aangeven dat deze ombouw geschrapt kan worden.Wat ons betreft kunnen we dit geldt op dit moment beter in de zak houden.

  • De Brink in Varsen; u geeft aan voor 10.000 euro redden we het wel. Maar is dit wel zo voorzitter. Het CDA hoort andere geluiden vanuit Varsen zelf.

  • Wij hebben begrepen, dat het bedrag van Sonar t.l.v de algemene middelen komt.Het CDA is van mening, dat dit t.l.v. het sociaal domein dient te komen. Waarom heeft het College hier niet voor gekozen?

Kadernota

En dan nu voorzitter onze blik op de kadernota 2018

Er is het afgelopen jaar veel gerealiseerd. Ik zei het al bij de bespreking van onze jaarstukken 2016 er wordt weer gebouwd en de Rotbrink trekt aan. Toch voorzitter blijft onze financiële situatie broos en kwetsbaar. We hebben de juiste stappen gezet en als CDA moeilijke besluiten genomen over het verhogen van diverse belastingen. Dit was, zo zien we nu ook weer, hard nodig. We gaan dan ook geen geld uitgeven wanneer dit niet nodig is.

Ik loop de verschillende programma’s van de kadernota langs en benoem ook de extra punten van ons als CDA die we terug willen zien in nieuw te ontwikkelen beleid en/of nieuwe besluiten. Dit betekent zeker niet altijd in geld, maar wel in voornemens en vooral in omdenken. Niet alles hoeft geld te kosten. Je kunt zaken ook op een andere manier, samen met anderen, ondernemers, gemeente, inwoners, vrijwilligers enzovoorts organiseren. Dit vraagt om slim organiseren.

Interactief Ommen

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Een basisbedrag voor publiciteit is nodig. Extra financiën wat het CDA betreft niet. Iedere partij kan hierin ook zelf op eigen kracht zorgen voor opkomstverhoging.

Een extra investering die we de komende jaren moeten doen zo geeft u aan, is de investering op het gebied van informatiebeveiliging. Ontvangen we hiervoor nog een inhoudelijk plan of voorstel of is dit puur bedrijfsvoering?

We zijn op een aantal punten kritisch op de BOH. Het gaat dan om de schriftelijke kwaliteit en nauwkeurigheid. Als overheid moet je betrouwbaar zijn. Het is dan ook ondenkbaar wanneer inwoners van Ommen brieven ontvangen die ondertekend zijn met de gemeente Hardenberg. Of brieven die gewoonweg onbegrijpelijk zijn. Simpel en eenvoudig schrijven dat is wat er wat het CDA betreft nodig is! Zeg wat je bedoelt en schrijf wat je bedoelt. Ook krijgen we nog te vaak te horen dat inwoners een afstand ervaren in de dienstverlening. De beleefde kwaliteit lijkt niet gelijk op te lopen met de mooie cijfers die we in de BOH plannen teruglezen. Er wordt afstand gevoeld en dat willen wij anders. We willen geen onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid en naar de publieksdienst. Nee we willen een onderzoek naar hoe onze inwoners de dienstverlening ervaren. En we hoeven geen rapportage van een groot bureau. Het CDA wil bepaalde onderdelen meer en meer naar vertrouwd en dichtbij, waarbij maatwerk het uitgangspunt is.

Duurzaam Ommen

De opmars van de behandeling van de eikenprocessierupsen en laadpalen voor elektrische auto’s is wat ons betreft akkoord. Wat nog mist in het hoofdstuk Duurzaam Ommen is het nieuwe hondenbeleid. Dit is inmiddels verwoord in het amendement zoals meegenomen door de D66 fractie. We verwachten dan ook in september een concreet voorstel.

Veilig Ommen

Een ander thema dat we de actiever terug willen zien is het thema handhaving. We hebben het hier al vaker met elkaar over gehad. We weten dat er weinig geld is om in te zetten voor handhaving. Toch willen we meer inzet op handhaving. Heeft het college er al eens aan gedacht om te gaan werken met onbetaalde BOA’s? We horen graag de reactie van de portefeuillehouder.

Bereikbaar Ommen

Voorzitter we hebben het al maanden lang over onze verkeersvisie. De komende jaren komt er veel op ons af daar waar het gaat om het uitvoeren van alle plannen die we hebben op het gebied van verkeer. Nu is het nog een grote PM post op veel onderdelen met de nodige risico’s. Hierin willen we nogmaals pleiten voor onze drie prioriteiten (en ook in die volgorde): op 1. Veiligheid, op 2. Leefbaarheid en op nummer 3. Doorstroming. De aandacht moet gericht zijn op de kwetsbare weggebruiker. In het centrum zijn auto’s te gast.

Jeugdig Ommen

De risico’s zijn op dit moment nog niet goed in beeld daar waar het gaat om jeugdzorg binnen het sociaal domein. Hierover heeft ook onze accountant het nodige gezegd. We hebben afgesproken dat we de kapstok die we van de accountant hebben gehad (de risicomanagement aanpak) zouden volgen. In hoeverre gebeurt dit nu en hoe houden wij hier als raad voldoende zicht op? Preventie is een krachtig middel. Om die reden pleit het CDA voor het behoud van voorzieningen als het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds..

Leefbaar Ommen

Trots zijn we op de unieke mogelijkheden die de historie van de Ommerschans ons biedt en nog meer gaat bieden. Een belangrijke parel voor Ommen. Ommen trekt nog steeds veel bezoekers, recreanten en forensen; en gelukkig ook weer nieuwe inwoners. Er wordt weer gebouwd en ingezet op woningbouwversnelling. Belangrijk vindt het CDA. We groeien steeds meer naar een echte woon- en leefgemeenschap. U bent ook druk met de invoering van de omgevingswet. Hoe staat het met de implementatie van deze nieuwe wet en hoe wordt de raad, maar hoe worden ook de inwoners hier voldoende bij betrokken en goed over geïnformeerd? Voorzitter we waren eens voorloper als Ommen, waar staan we nu?

Een ander punt voorzitter is ook de bewegwijzering naar de sportclubs / musea en dergelijke. Deze kan en moet beter wat het CDA betreft. Graag horen we hoe de portefeuillehouder hiernaar kijkt en welke ideeën er zijn om hier actie op in te zetten.

Een belangrijk punt voor het CDA is het herstel van de economie in Ommen. Voor ons is blijvend investeren in aandacht voor de verkoop op de Rotbrink noodzakelijk. En blijvend inzetten op een aantrekkelijk centrum. U heeft onze steun op deze punten.

In de ons omringende gemeenten o.a. Hardenberg is men bezig met het onderwerp agro food. Voor het CDA is dit een uitdagend onderwerp.Kan het college op korte termijn aangeven tegen welke kosten wij bijvoorbeeld bij de plannenmakerij in Hardenberg kunnen aansluiten?

U heeft aandacht voor degene zonder werk, alleen het aantal bijstandsgerechtigden neemt schrikbarend toe. In de beantwoording op de vraag van de Christen Unie geeft u aan welke inspanningen u gaat leveren. We volgen uw inspanningen en hopen dat deze het gewenste effect zullen hebben.

Zorgzaam Ommen

Meedoen en mee kunnen doen is ontzettend belangrijk voor het welzijn van ons allemaal. CDA wil dan ook extra aandacht vragen voor de inbedding/borging van het VN verdrag waarin gepleit wordt voor toegankelijkheid voor kwetsbare inwoners. En kwetsbaar is niet alleen de persoon die moeilijk ter been is, maar ook degene die laaggeletterd is, verward of minder digitaal vaardig. Hoe zet Ommen hierop in? Het CDA pleit voor inclusiebeleid. We dienen hiervoor dan ook een motie in.

CDA wil graag dat hier de Participatieraad en andere belangenorganisaties als vanzelf actief bij worden betrokken. We denken dan zeker ook aan de Stichting Ommen Samen Sterk. Ook bij de uitvoering van het nieuwe plan rondom de aanpak van kinderen en armoede pleiten wij ervoor om de Stichting Ommen Samen Sterk hier nadrukkelijk bij te betrekken of zelfs de lead in te geven.

We hebben op het gebied van zorg mooie stappen gezet. Niet voor niets heeft het CDA via de wethouder aangedrongen om Ommen aan te melden als voorloper clientondersteuning.

Recreatief Ommen

Iedere toerist/recreant kent Ommen, maar hoe kunnen ze de weg vinden? Belangrijk is duidelijke bewegwijzering, een goede digitale omgeving, maar ook een aansprekend toeristisch informatiepunt. We zien op korte termijn dan ook graag een voorstel van het college tegemoet. Ga in overleg met ondernemers (HVO,OVO), culturele organisaties en inwoners en zorg dat er snel een aansprekend toeristisch informatiepunt komt.

Als CDA waren en zijn we verdeeld over de zondagopenstelling. In het voorstel waarin 12x per jaar op de zondag de winkels in Ommen open mochten hebben wij als opdracht meegegeven om de zondagopenstelling na een jaar te evalueren. Wanneer mogen we de evaluatie verwachten? Als u ideeën nodig heeft dan denken we graag met u mee.

Risicoparagraaf

En dan tenslotte de risicoparagraaf. Er zijn nog veel PM-etjes wat het CDA betreft die zorg voor een nog onbekend risico qua financiering van al onze plannen. Maar ook de exploitatie van het zwembad, de RUD, het sociaal domein – jeugd, er komen veel uitgaven op het gebied van verkeer en vervoer en we krijgen in de toekomst nog te maken van de renovatie van het gemeentehuis.

CDA ziet geen beren op de weg, maar wel risico’s. Wat ons betreft blijft Ommen veel van ons vragen in het maken van de juiste keuzes. Blijven we ook in de toekomst veel vragen van onze inwoners, vrijwilligers, ondernemers en organisaties. We willen iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan deze stukken. We zijn ervan overtuigd dat we gezamenlijk weer een flinke stap vooruit hebben gezet voor een goed leef-woon-recreër klimaat voor inwoners en bezoekers.

Tot slot

We danken God voor zijn steun en vragen hem ons ook het komende jaar weer te begeleiden. Ik wil afsluiten met een spreuk van Moeder Theresa. Ik kan dingen die jij niet kan en jij kan dingen die ik niet kan. Samen kunnen we geweldige dingen doen.

Indienen amendementen/moties:

  • Motie inclusief

  • Amendement schrappen ombouw Coevorderweg.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.