26 september 2018

Vijf vragen aan.. Annelies Bakelaar

 

Elke maand wordt een actor van CDA Ommen gevraagd om vijf vragen te beantwoorden. Annelies trapt af!

Annelies, wil  je je even in het kort voorstellen? 
Mijn naam is Annelies Bakelaar, ben 46 jaar en ik woon samen met mijn man en zoon alweer 15 jaar in het mooie buurtschap Stegeren. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik sinds 2006 raadslid voor het CDA Ommen.

Waarom kies je voor het CDA en hoe heb je dat tot nu toe ervaren?
Omdat het CDA aansluit bij mijn normen en waarden en ik me thuis voel bij het CDA. Nu zo’n 12 jaar later kan ik wel zeggen dat ik bekend ben met het reilen en zeilen in de Ommense politiek. De afgelopen twee gemeenteraadsverkiezingen was ik letterlijk het gezicht van CDA Ommen op de verkiezingsborden. Sinds 2010 ben ik fractievoorzitter voor het CDA in Ommen en dat doe ik met ontzettend veel plezier en enthousiasme. En dat komt vooral omdat we als CDA Ommen een fantastisch team zijn met een mooie diversiteit aan mensen en kennis. Een team gericht op samenwerking, vertrouwen, verantwoordelijkheid en met oog voor elkaar. Ik ben dan ook enorm trots om fractievoorzitter te mogen zijn van dit team. Iets kunnen betekenen voor een ander, voor de samenleving vind ik belangrijk. Stilzitten is niets voor mij, ik kijk altijd naar nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Zo hoop ik dat we nog meer digitaal kunnen werken, dat we efficiënter gaan vergaderen en met voorkeur op een andere locatie dan alleen op het gemeentehuis. 
Belangrijk voor de komende jaren vind ik de ontwikkeling van de gemeente Ommen als sterke zelfstandige regiegemeente en krachtige netwerkpartner in de regio. Belangrijke thema’s hierbij zijn: nieuwe verhoudingen inwoners-gemeente, participatie, actieve samenwerking in de regio. Tja en wat ik beteken voor het CDA Ommen? Dit kan ik voor mezelf niet beantwoorden, dat zou je toch echt aan anderen moeten vragen. Ik hoop dat men mij ziet als een stabiele positieve factor die zich inzet voor een sociaal sterke samenleving. Iemand met lef en altijd kijkt naar kansen, mogelijkheden en doorontwikkeling. Loslaten in vertrouwen dat is een belangrijke voorwaarde om samen te kunnen leren. 

De verkiezingen zijn geweest, wat houd je nu bezig? 
De verkiezingen zijn inderdaad alweer een tijdje achter de rug. Stilzitten was en is er niet bij. Direct na de verkiezingen is het coalitieproces gestart en hebben we uiteindelijk samen met de LPO en de ChristenUnie een nieuw bestuursakkoord voor de komende vier jaar samengesteld. Het akkoord heet ‘Samen Ommen!’. Hierin staan afspraken die we bestuurlijk met elkaar hebben gemaakt, ook de bijbehorende financiën voor die afspraken staan erin. 

Wat is de Ommer Agenda? 
We hebben als drie partijen het voortouw genomen in de ontwikkeling van een Ommer Akkoord, wat uitvloeit in de Ommer Agenda. Ons idee van een Ommer Agenda hebben we gepresenteerd in de gemeenteraad en alle partijen hebben hierop positief gereageerd. Samen als gemeenteraad willen we de inwoners meer betrekken, ons meer inzetten op participatie en het ondersteunen van zelfregie van inwoners in Ommen. We hebben dus geen dichtgetimmerd verhaal, maar een agenda die nog niet is ingevuld. Die agendagaan we samen met inwoners, organisaties, ondernemers en verenigingen invullen. Niet voor niets was de naam van ons laatste verkiezingsprogramma ‘Samen maken we Ommen’. 

Welke leuke dingen komen eraan waarmee je aan de slag gaat? 
Er zijn meerdere thema’s die nu mijn aandacht hebben. Zo is de ontvlechting van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg (per 1-1-2019) natuurlijk een belangrijk onderwerp. Belangrijk om dit goed en zorgvuldig af te sluiten, om zo te kunnen bouwen aan een nieuwe moderne en inwonersgerichte ambtelijke organisatie voor Ommen. 
Een ontzettend leuk en inspirerend onderwerp dat eraan komt is de Ommer Agenda en de gesprekken met inwoners. Belangrijke vraag is hoe gaan we participatie met inwoners als raad, college en ambtenaren nu verder vormgeven? Als gemeenteraad hebben we twee dagen op de hei gezeten om hierover afspraken te maken en nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Er is extra geld ter beschikking gesteld. Het ‘samen doen’ wordt een lerend experiment van vallen en opstaan. Zo lang we elkaar maar vasthouden. En tenslotte zal ik me in november bezig houden met de begroting 2019 van Ommen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.