12 mei 2020

Vacature: Secretaris bestuur CDA Ommen

Vanwege het aftreden van Jorinda Wermink is de functie van secretaris van het bestuur van het CDA Ommen vacant. Hieronder vindt u een beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van de secretaris.

Functieomschrijving afdelingssecretaris m/v
Een korte beschrijving van profiel, taken en verantwoordelijkheden van een secretaris.

  • is in de eerste plaats gericht op het opbouwen en onderhouden van een bloeiende afdeling;
  • is initiatiefrijk en staat open voor nieuwe ideeën;
  • is gericht op samenwerken met andere bestuursleden met de fractie, met andere partijen en organisaties;
  • heeft een goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
  • is zorgvuldig en is in staat overzicht te houden over voortgang van processen;
  • heeft plezier in het ontvangen, doorgeleiden en archiveren van poststukken;
  • beschikt over goede computervaardigheden (tekstverwerker, e-mail en online administratie).

Taken en verantwoordelijkheden
De secretaris vervult binnen de afdeling vaak een cruciale rol. Hij is de spin in het web doordat alle informatie vanuit het Partijbureau en de provinciale afdeling meestal via de secretaris verloopt. Maar ook contacten van de afdeling met burgers en maatschappelijke organisaties lopen via het secretariaat. Hij is ook degene die de officiële procedures, bij bijvoorbeeld bestuursverkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen, bewaakt.

De taak van de secretaris wordt in het standaardreglement gemeentelijke afdeling beschreven in artikel 13:
"De secretaris stelt, in overleg met de voorzitter, de agenda op, roept de vergadering bijeen en maakt het verslag ervan. Hij stelt het jaarverslag op en bewaart het archief. Hij zorgt voor het bijhouden van de ledenadministratie."

Naast deze taken worden door de secretaris in de praktijk veel meer taken verricht. Van het regelen van een vergaderlocatie tot het verzenden van de vergaderstukken. De secretaris voert het secretariaat met alle in- en uitgaande post en is in de meeste gevallen ook de contactpersoon voor het Partijbureau en de provinciale steunpunten. Als in de afdeling een dagelijks bestuur werkzaam is, maakt de secretaris daar deel van uit.

Het opstellen van de agenda
Samen met de voorzitter is de secretaris verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda. Het is mogelijk dat andere bestuursleden agendapunten inbrengen. 

Het verslag
Het verslag kán door de secretaris worden gemaakt, maar deze taak kan ook door een ander lid worden vervult. Verslagen kunnen verschillend van vorm zijn. Het is lang niet altijd zinvol een uitgebreid verslag van alles wat gezegd is te maken. Besluiten zijn het belangrijkst. 

Verzenden van vergaderstukken
De secretaris zorgt voor de verzending van vergaderstukken voor bestuursvergaderingen en voor de ALV.  De secretaris maakt in principe ook de afspraken, met sprekers, zaalverhuur e.d., tenzij dit aan iemand anders is uitbesteed.

Jaarverslag
Wat is de functie van het jaarverslag? Het is vooral informatief voor leden en andere CDA-organen. Het is een middel om verantwoording aan de leden af te leggen en hen de gelegenheid te geven op de ALV om met opmerkingen en suggesties te komen. Na vaststelling zendt de secretaris een kopie aan de provinciale afdeling. De secretaris kan diverse personen vragen een stukje aan te leveren, bijvoorbeeld voorzitters van commissies, de fractiesecretaris e.d..

Archief
De secretaris houdt het archief bij. Het belangrijkste is dat de opvolger er stukken die van belang zijn (denk bijvoorbeeld ook aan facturen en juridische documenten als overeenkomsten) in terug kan vinden. 

Reageren?
Heeft u belangstelling voor deze vacature? Stuurt u dan een mail naar [email protected] en vermeld in het onderwerp 'vacature Secretaris bestuur CDA Ommen'. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.