01 februari 2019

Van de wethouder: 'Ommen gewoon gezond'

Afgelopen dinsdag mocht ik namens de gemeente het echtpaar Lubberink-Wijnands feliciteren met hun 50jarige huwelijk. Ze nodigden mij uit die middag om langs te komen. Verrassend: daar waren ze met een hele groep bezig met Koersballen. Want ze hadden hun hart niet alleen aan elkaar verpand. De wethouder moest ook meedoen. Hij zou immers moeten weten hoe je koers houdt? Een beetje bewegen. Het is goed voor jong èn oud, het zou gewoon moeten zijn!

Deze maand mocht ik ook de sportverkiezingen Ommen 2018 presenteren. Onze sporthelden werden in het zonnetje gezet door prominenten. Een bijzonder moment was natuurlijk de uitreiking van de prijs Sportman van het jaar door Moniek Kleinsman, onze eigen vertegenwoordiger in Provinciale Staten. Moniek woont tegenwoordig in Ommen en vertelde over haar loopbaan als langebaanschaatster. Hoogtepunten en dieptepunten, het hoort er allemaal bij. Maar met alle sporters in Ommen is ze een voorbeeld, ook  van een gezonde leefstijl. Voor sporters is dat een gewone zaak.

Een gezonde leefstijl is de laatste tijd gelukkig veel in de aandacht. Ook als gemeente kan je daar veel aan doen. Met Vitaal Vechtdal maken we daar veel werk van. Vitaal Vechtdal is een hecht samenwerkingsverband van de gemeente Ommen en de gemeente Hardenberg met huisartsen, zorgorganisaties als de Saxenburghgroep (denk aan het ziekenhuis) en ziektenkostenverzekeraars. Gezamenlijk zetten zij zich in voor projecten die de gezonden leefstijl bevorderen. We noemen het BRAVO. Er zijn namelijk project voor Bewegen, tegen Roken, voor vermindering van Alcoholgebruik, voor goede Voeding, en het stimuleren van Ontspanning. Het is echt een heel mooi gevarieerd programma. Zo ondersteunen we bewegen voor ouderen, maar maken we ook werk van de actie Stoptober, de maand tegen het roken. Acties doen we natuurlijk met de instellingen: zoals de scholen en de sportverenigingen als we het hebben over de gezonde kantine en kraanwatergebruik. Ontspanning kan ook gewoon op straat: met het project Kinderstraat maken we initiatieven mogelijk om straten een paar keer per jaar af te sluiten om ruimte geven aan sport en spel. Die gezamenlijke inspanningen vallen op, ook nationaal. Vitaal Vechtdal kreeg van de minister het zegel 'preventiecoalitie', goed voor 400.000 euro subsidie. Daarmee kunnen we verder op ons pad. Voor Ommen noemen we dat 'Ommen gewoon gezond'.

Laten we daar ons dan ook de komende tijd eens extra voor inzetten. En die mensen die nog niet gezond zijn? Die zullen we natuurlijk ook aandacht geven. Want we zetten ons graag in voor mensen waar het nog niet gewoon goed gaat. Dat is gewoon gezond beleid!

Ko Scheele
ko.scheele@ommen.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.