28 februari 2022

Verkiezingsprogramma CDA toegankelijk voor slechtzienden als podcast op Spotify

In Nederland zijn er volgens de Oogvereniging 298.000 blinden en slechtzienden. Voor hen zijn de normale verkiezingsprogramma's niet leesbaar. Daar is nu een oplossing voor.

Rindert Ekhart, CDA Rijssen-Holten: "Als je de landelijke cijfers doorrekent voor onze gemeente Rijssen-Holten, dan gaat het hier om ongeveer 650 personen die door hun beperking de programma's niet kunnen lezen. Daar bovenop zijn er gewoon veel mensen die liever luisteren dan lezen. We vinden het belangrijk dat iedereen ons verkiezingsprogramma kan leren kennen en een keuze te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart." 

Het CDA Rijssen-Holten ging te rade bij Anne Keizer. Ze is vanaf haar geboorte blind. Ze komt uit Rijssen en ze is o.a. bekend van haar deelname aan The Voice Kids in 2013. Inmiddels is ze als pianiste afgestudeerd aan het Conservatorium in Utrecht : "Blinden hebben zo hun eigen software om bestanden voor te laten lezen. Het bestandsformaat dat de politieke partijen eigenlijk altijd gebruiken, PDF, is daarvoor niet goed bruikbaar. Er zitten vaak plaatjes bij en spraaksoftware die wij veel gebruiken kan er niet mee uit de voeten."

Het CDA Rijssen-Holten heeft nu 2 handige hulpmiddelen beschikbaar gesteld: een bestand met zogeheten 'platte tekst', die gebruikt kan worden in spraaksoftware. Daarnaast is een podcast gepubliceerd op Spotify. Daarin wordt het verkiezingsprogramma in ongeveer een half uurtje voorgelezen. "Even aanzetten als je instapt in de trein in Holten of Rijssen en tegen de tijd dat je in Enschede bent, ben je helemaal bijgepraat", glimlacht Rindert. Op Spotify is de podcast te vinden door te zoeken naar CDA Rijssen-Holten. Het bestand met platte tekst komt beschikbaar op de eigen website.

Download de platte tekst van het verkiezingsprogramma door hier te klikken.

Luister de podcast door hier te klikken.

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.