30 september 2011

Raads- en Statenledenbijeenkomst 2011

Maandag 26 september vond de jaarlijkse Raads- en Statenledenbijeenkomst plaats naar aanleiding van de gepresenteerde Rijksbegroting op Prinsjesdag. Eddy van Hijum, Anne Flierman en Esther de Lange lichtten de gevolgen van de Rijksbegroting toe vanuit hun eigen perspectief.
De aanwezige Raads- en Statenleden konden vragen stellen en zijn vervolgens met de Statenleden in gesprek gegaan over lopende provinciale zaken. Hieronder een korte weergave van de avond. (Klik hier voor de foto's)

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum liet de aanwezigen stilstaan bij het feit dat de minister van financiën de somberste tijding sinds tijden heeft aangekondigd. Het zware weer dat door het enorme begrotingstekort op komst is, kleurt de landelijke discussie. Het CDA heeft niet alleen de opgave om de overheidsfinancien op orde krijgen, maar ook om de toekomst vorm te geven. Het is belangrijk de gevolgen van 18 miljard bezuinigen, proberen zo evenwichtig mogelijk over de samenleving te verdele en de meest kwetsbare groepen daarbij zoveel mogelijk te ontzien. De Algemene Politieke Beschouwingen waren vooral gefocust op hoe de economie versterkt kan worden (werkgelegenheid, pensioenzekerheid, innovatie), de menselijke maat wat betreft het versterken van de samenleving (gezin en familie, onderlinge zorg, betrokkenheid) en hoe om te gaan met de consequenties van de hervormingen, zoals Wahjong en PGB.

Eerste Kamerlid Anne Flierman geeft aan nog maar kort aan de gang te zijn in de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Elco Brinkman zal wat betreft de Algemene Beschouwingen aansluiten op de Tweede Kamerfractie. De nadruk op versterking van de samenleving en van de economie. Het is belangrijk vertrouwen te blijven uitstralen. De Eerste Kamer zal in de toekomst fundamentelere keuzes maken wat betreft bijvoorbeeld studiefinanciering. Er zijn nog niet echt concrete dossiers, maar onderwerpen als werken naar vermogen, passend onderwijs en PGB worden wel verwacht.

Europarlemtarier Esther de Lange vertelt dat de Euro nu het enige is dat speelt. Een zorgelijke kwestie, zeker voor onze pensioenfondsen. Er moet zorgvuldig met de discussie worden omgegaan. Destijds is in het verdrag Maastricht alleen het monetair aspect vastgesteld. Toch komt daar ook het sociaal-economische bij kijken. Dat had beter destijds gelijk geregeld kunnen worden. Nu moet een dubbele inhaalslag gedaan worden; het verbeteren van de begrotingsdiscipline de sociaal-economische kant.
Wat betreft de begrotingsdiscipline komt er strengere preventie, waarbij landen de cijfers van de nationale begroting voorleggen. Indien nodig kan Europa dan bijsturen, waarbij grote crisis voorkomen kan worden.

In gesprek met Statenleden
Er is gesproken over het Energiefonds, waarbij de vraag was of kleine bedrijven ook kansen krijgen. Het energiefonds is een enorme impuls voor het bedrijfsleven, waarbij ook kleinere bedrijven aan bod komen. Het is vooral bedoeld om projecten over de drempel te helpen. De provincie Overijssel moet investeren in kennis en innovatie, bijvoorbeeld met de Universiteit Twente. De projecten Asbest van het Dak en Duurzaam Dorp zijn al succesvolle projecten, maar zijn geen onderdeel van het Energiefonds. Ook zijn de voors en tegen van o.a. zonne-energie en biomassa-energie besproken.
Ook op het gebied van mobiliteit is veel te doen. De komende tijd zal veel bekend worden over de uitwerking van een aantal projecten. Zorgen zijn er nog over de Marsroute van de N35. Rond de tunnel in Nijverdal moet nog een aantal zaken geregeld worden om deze verder geschikt te maken voor de toekomstige 2x2 banen en spoor. Grote zorg is om de aanpak in en rond Raalte op de Rijksagenda te krijgen. Alle hens aan dek in de regio en in de Tweede Kamer om de minister over de streep te krijgen.
Er werden vragen gesteld over hoe het nu in Overijssel verder gaat met natuur en landbouw nu het deelakkoord met Bleker is gesloten.
Spontaan is er tijdens de bijeenkomst een provinciaal klankbord Jeugdzorg opgericht voor goede transitie en transformatie naar gemeenten. Belangstellenden kunnen zich melden bij [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.