14 maart 2017

Stem bewust!

Morgen is het zover: u kunt stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En er valt iets te kiezen! Willen we een uiterst rechtse koers met de PVV of uiterst links met SP of Groen Links? Of kiezen voor het realistische midden met VVD, PvdA, D’66 of CDA? Natuurlijk ben ik gekleurd en zult u mijn advies ook zo zien. Toch wil ik u meegeven dat de oplossing echt vanuit het midden moet komen. De PVV staat aan de zijlijn en dat zal ook de komende jaren zo blijven. Maar stel dat dit niet zo zou zijn, ook dan is de PVV niet de oplossing voor Nederland. Isoleren binnen Europa is slecht voor Nederland. We zijn een handelsland en gebaat bij vrij verkeer van goederen en mensen binnen Europa. Dat wil niet zeggen dat Europa niet anders georganiseerd moet worden. Ik denk dat we voldoende hebben aan een Unie die zich focust op veiligheid en economie. Dan kan goed zonder Europees Parlement, gewoon een Europese commissie zoal we die nu ook kennen, met daarboven de nationale regeringen. Later maar eens wat uitgebreider over hebben.

Terug naar het politieke midden. De drie traditionele stromingen: Liberalen, Sociaal Democraten en Christen Democraten bestaan nog steeds. Veel splinter partijen komen ook voort uit die groepen en kunnen daar veelal nog steeds bij onder worden onder gebracht. Echter voor het bestuurlijk houden van Nederland is het niet goed dat we veel splinterpartijen hebben en dan helpt een sterk midden. Daar zit ook de meeste bestuurservaring. Nieuwe partijen hebben vaak geen vaste achterban en kader, in elk geval geen historie en traditie. Het is bewezen dat coalities met nieuwe partijen niet lang stand houden, vooral omdat deze bestuurders zich onvoldoende kunnen en willen verplaatsen in anderen en andere standpunten.

Nogmaals, ik ben partijdig maar wil u meegeven dat het CDA echt een goed alternatief is. Het CDA heeft in het verleden altijd goede bestuurders voortgebracht en nu staan er ook een aantal zeer capabele namen op de kandidatenlijst. Ook heeft het CDA, meer dan andere partijen, oog voor de regio. Vanuit alle provincies staan kandidaten op goede posities op de lijst. Zoals Pieter Omtzigt op nummer 3 en Hilde Palland op 21. Maar ook Jaco Geurts, uitgeroepen tot beste landbouwpoliticus, of Agnes Mulder, specialist voor het midden en kleinbedrijf. Mijn boodschap is: kijk niet uitsluitend naar de lijsttrekker, maar ook wie erachter staan.

Wat bepaald uw keuze? Onvrede en pessimisme of oog voor de toekomst. Links, rechts of midden, maar denk vooral aan wie u uw portemonnee durft toe te vertrouwen. Aan Jesse Klaver? aan Emile Roemer? Aan Geert Wilders? Of toch aan Lodewijk Asscher, Alexander Pechtold, Mark Rutte of Sybrand Buma.

Denk in elk geval na over uw keuze en stem bewust.

Ik weet het al, ik stem CDA, u ook?

 

Hartelijke groet,

Jacob Spiker, fractievoorzitter CDA Staphorst 

 

Klik op onderstaande links voor meer info:

Standpunten

Kies voor je Regio

 

CDA, voor een land dat we door willen geven!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.