20 februari 2018

Activiteitenzone Rouveen moet door gaan

Onterechte koudwatervrees bij de behandeling van het raadsvoorstel over de Activiteitenzone in Rouveen. Door enkele fracties werden kanttekeningen geplaatst bij het moment dat het voorstel op de agenda staat, dicht voor de verkiezingen en over de open einden in het voorstel. Zijn de zorgen die geuit zijn terecht? Wij vinden van niet om de volgende reden:

Het is een onderwerp dat voortkomt uit het coalitieprogramma: onderzoek naar een eenvoudig activiteiten terrein in Rouveen. Dat is in gang gezet en een brede werkgroep uit Rouveen is enthousiast aan de slag gegaan. Daar is een plan uitgekomen wat uiteindelijk groter is dan oorspronkelijk het idee was. De wens is nu om het dorpspark te integreren in een ‘Groene Activiteitenzone', waar iedereen dagelijks gebruik van kan maken en waar een aantal keren per jaar activiteiten plaatsvinden. Dat moet nu verder uitgewekt moet worden. Omwonenden hebben gevraagd nog niet met de uitvoering te beginnen voordat de plannen duidelijk zijn en er overeenstemming is tussen aanwonenden en de projectgroep. Daar zit geen probleem omdat er nog niet begonnen wordt. De projectgroep heeft al verschillende malen gesproken met de inwoners van Rouveen en wellicht is nog extra uitleg en inspraak nodig.

Wat houdt het voorstel in en wat zijn de risico’s?

Voorstel:

  1. Instemmen met de genomen stappen t.a.v. het activiteitenzone Rouveen
  2. Instemmen met het concept plan van aanpak zoals gepresenteerd
  3. Een krediet van € 365.000 euro beschikbaar te stellen
  4. De vervolgstappen te accorderen
  5. In de begroting 2019 aanvullende dekkingsmiddelen opnemen voor de uitvoering van de plannen

Risico’s:

Over de eerste drie punten zijn de meeste fracties het wel eens. Het krediet is voor een belangrijk deel voor de grondaankoop en uitvoering van het oorspronkelijke, kleine plan. Uitvoering wordt nog niet mee begonnen, eerst wordt het plan verder uitgewerkt. De discussie ging vooral over de vervolgstappen en het opnemen van extra dekkingsmiddelen in de begroting van 2019. Bij enkele fracties wringt daar de schoen. Maar dat is niet nodig, want de begroting wordt door de raad vastgesteld. Wanneer een meerderheid van de nieuwe gemeenteraad het niet eens is met een extra bedrag, kan dat er gewoon uit gehaald worden en zal volstaan moeten worden met een eenvoudig terrein. Dat zou wel jammer zijn omdat het een plan is van en voor de Rouveners, maar het kan…

Dit onderwerp is nadrukkelijk van deze raad en daarom is het ook goed om nog door de oude raad vastgesteld te worden. Dan hebben we het over het voorgestelde bedrag van 365 duizend euro, zoals dat al een paar jaar in de begroting staat. Door dit bedrag beschikbaar te stellen, kan begonnen worden met grondaankoop. Besluit de raad geen geld beschikbaar te stellen, loopt het traject veel vertraging op. Of het extra deel met het dorpspark erbij uiteindelijk gerealiseerd wordt, is aan de nieuwe raad.

Al met al lopen we als gemeente geen risico door in te stemmen met het voorstel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.