28 maart 2018

Afscheid raadsleden

Dinsdag 27 maart hebben we afscheid genomen van vertrekkende raadsleden. Dat is inherent aan de democratie, maar deze keer wel bijzonder. Na de vorige verkiezingen namen we afscheid van maar liefst 8 collega’s waarvan 7 zelf al voor de verkiezingen hadden aangegeven niet meer beschikbaar te zijn.

Nu nemen we afscheid van 4 raadsleden, waarvan slechts één (Lubbert Talen) zelf heeft besloten te stoppen en de andere drie als gevolg van de verkiezingsuitslag. Lubbert Talen werd voor zijn langdurige inzet voor de Staphorster gemeenschap koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wij feliciteren Lubbert Talen van harte met deze onderscheiding.

Voor onze collega Henk Courtz is het nog even afwachten of het afscheid definitief is of dat hij terugkeert als Bert Krale terugkeert als wethouder. Krale werd met voorkeursstemmen gekozen en komt daardoor in de raad in plaats van Henk Courtz, die als vierde op de CDA lijst stond. Teleurstellend voor Henk Courtz, die dus nog even in de wachtkamer moet blijven.

Bij het afscheid van de raadsleden hebben de fractievoorzitters allemaal een kort afscheidswoord gericht aan de vertrekken collega’s. Namens het CDA heeft Jacob Spiker het volgende gezegd:

 

De heer Veen, Bé.

Na vier jaar zit je periode als raadslid erop. Je emails sloot je altijd af met ‘Met Sociale Groet’ en dat was zoals je was, een sociaal mens. Politiek bedrijven met je hart, op je gevoel. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk, en soms zag ik je er ook mee worstelen. Ondanks dat we het politiek niet altijd eens waren, heb ik je wel leren kennen als iemand die het hart op de juiste plek heeft. Ik hoef maar te herinneren aan een informele bijeenkomst met speciale koffiebekers, die je meebracht bedoeld voor onderlinge verbinding, een sociale geste. Bé, het was fijn met je samen gewerkt te hebben, succes met de dingen die je verder nog allemaal doet en er komt vast wel iets nieuws op je pad nu bekend is dat er een paar uur vrijkomt in je agenda.

 

De heer J. Talen, Jan,

Je bent niet aanwezig, maar luistert vast wel naar deze vergadering. Je sloot je emails af met ‘Met Liberale groet’. Je was actief namens verschillende partijen, maar je bleef altijd liberaal. Ik herinner je vooral van acht jaar geleden, van de gesprekken over een nieuwe coalitie waar je deel van uitmaakte namens Gemeentebelangen. Je was een kleurrijk raadslid en wethouder. Je lag vaak onder vuur, soms terecht maar wel ten onrechte. Ik vond het hoe dan ook een verrijking van mijn leven met je gewerkt te hebben. Je noemde jezelf een visionair, soms wat zweverig met je ideeën, maar je maakte daarmee wel altijd iets los. Dank voor de samenwerking en succes in de toekomst met wat je gaat doen.

 

De heer L. Talen, Lubbert.

Ik ben nu meer dan tien jaar raadslid, en al die tijd was je een gewaardeerde collega. Je was al raadslid ver voordat ik begon en nog steeds jong en fris. Vooral de afgelopen vier jaar hebben we nauw samengewerkt. Eerst de coalitieonderhandelingen. Dat was een intensief proces, met uiteindelijk een mooi resultaat. Ik heb je toen leren kennen als een plezierige collega die bereid was om eruit te komen en dat kwamen we. Je introduceerde de groep OGB, oranje–groen–blauw, zoals je de coalitie noemde.

Vervolgens zaten we samen in de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester. Ook een intensieve periode, maar daar mag ik niets over zeggen. Maar in zo’n commissie leer je de mens achter het raadslid beter kennen. In jouw geval was dat ook zo, en wel in positieve zin.  Na een lange politieke carrière achter je, maar nog steeds jong en een hele carrière voor je, heb je aangegeven te stoppen. Ik vind dat jammer, want je mening deed ertoe en je houdbaarheidsdatum als gemeenteraadslid was zeker niet verstreken. Maar ik denk dat je nog wel een keer, in welke rol dan ook terugkeert… Lubbert, dank voor de samenwerking en het goede gewenst met wat je doet en in de toekomst gaat doen. Maar ook met je de tijd voor je gezin. Tijd die er vaak niet was en dat verandert nu. Lubbert, bedankt, het ga je goed.

 

Dan de heer Courtz, beste Henk,

Je wilde nog graag een periode door. Helaas voor jou zijn andere kandidaten van onze lijst met voorkeursstemmen gekozen. Dat betekent dat jij op dit moment buiten de boot valt. We hebben daar voor de verkiezingen al over gesproken, je gaf zelf al aan dat dit scenario erin zat. Toch was het vorige week woensdag een teleurstelling voor je dat dit scenario ook uitkwam. We hebben daarna ook met elkaar gesproken over dit afscheid. Ik ga dit keer geen uitgebreide afscheidsrede voor je houden, want je zit nog in de wachtkamer. De komende weken zal uitwijzen of je wel of niet terugkeert in de raad. En ach, je bent nu in twee perioden raadslid geweest, en beide keren niet vanaf het eerste begin. Henk in elk geval wil ik je namens onze fractie en partij bedanken voor je inzet de afgelopen jaren. We zullen zien of we een groter afscheid voor je moeten organiseren of dat je weer naast ons komt zitten. Henk voor nu, dank je wel!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.