27 februari 2018

Baas over eigen erf!

Het CDA vindt de regelgeving over erf inrichting betuttelend en wil dat inwoners meer zeggenschap krijgen over hun eigen erf. Voor inbreidingsplannen, woningsplitsingen of een nieuwe woning in het buitengebied moet een gedetailleerd erfinrichtingsplan worden opgesteld. Er wordt dan getoetst of de ruimtelijke kwaliteit verbeterd. Wij vinden dat bij nieuwbouw de inwoners zelf al zorgen voor een kwaliteitsverbetering, daar is geen regelgeving van de overheid voor nodig. Maar er zijn ook kleine erf-aanpassingen waarvoor een vergunning nodig is. Wij vinden dat onnodige regels die geschrapt moeten worden.

Wist u dat u:

  • Voor een schutting in uw tuin met een hoogte van meer dan 1 meter een vergunning aan moet vragen? Aan de voorkant van een woning, aan de weg vinden we dat terecht, maar achter het huis als tuinafscheiding mag een inwoner dat zelf weten, vinden wij.

  • Voor een speeltoestel lager dan 2,5 meter in het beschermd dorpsgezicht op het zij-erf van een woning een vergunning moet worden aangevraagd? Wij vinden dat dit vrijgegeven moet worden.

  • Voor het aanpassen van de uitrit een vergunning moet worden aangevraagd. Dat geldt ook voor het verbreden van uitritten in de dorpskernen zoals vaak gedaan wordt voor een tweede auto. Wij vinden dat hiervoor geen vergunning nodig is.

Klik hier voor een voorbeeld van een erfinrichtingsplan zoals dat nu ingediend moet worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.