11 november 2016

Begrotingsdebat

Naar aanleiding van de algemene beschouwingen heeft de raad zich tijdens een mooi en goed georganiseerd begrotingsdebat uitgesproken over een aantal aanvullende voorstellen of onderdelen die fracties uit de begroting wilden schrappen. Als CDA fractie hebben we 3 voorstellen (moties) samen met andere fracties ingediend en 6 zelfstandige voorstellen. Al onze voorstellen kregen een meerderheid. Daar zijn we blij mee, want het waren voor ons belangrijke onderwerpen die goed zijn voor de bevolking van Staphorst.

Onderstaand de onderwerpen die we als CDA hebben voorgesteld en door een meerderheid van de raad zijn ondersteund:

De Slagen. Tijdens de algemene beschouwingen hebben we voorgesteld de woningbouw in de Slagen vlot te trekken, desnoods door de onverkochte kavels op te kopen. In aanloop naar het begrotingsdebat bleken we hiervoor steun te krijgen van de voltallige raad. We hebben vervolgens een raadsbrede motie ingediend die door alle fracties is ondertekent. Daar zijn we erg blij mee omdat het signaal wat we af wilden geven, nu breed gedragen is. Klik hier voor de motie.

Huur sportaccommodaties. Omdat de gemeente in 2015 een voordeel had op binnensportaccommodaties van 35 duizend euro, vinden we dat sportverenigingen daarvan moeten mee profiteren. Daarom moet de huur in 2017 niet verhoogd worden, ook niet met de trendmatige correctie zoals in de begroting was voorgesteld. Klik hier voor het wijzigingsvoorstel.

Vlaggen vanaf de kerktoren. In het verleden werd op bijzondere dagen gevlagd vanaf de kerktorens. Om arbo-technische redenen mocht dat niet meer en zijn vlaggenmasten geplaatst op de markt in Staphorst en het kerkplein in Rouveen. De SGP had voorgesteld weer te gaan vlaggen vanaf de torens. Daarvoor moeten voorzieningen gemaakt worden voor 34 duizend euro. Wij vinden dat veel te veel en vinden het vlaggen zoals dat de laatste jaren gebeurd ook prima. Klik hier voor het wijzigingsvoorstel.

Bedrijventerreinen. Binnen afzienbare tijd zijn er geen of onvoldoende kavels voor nieuwe bedrijven of uitbreiding van bestaande ondernemingen beschikbaar. Daarom moeten we een visie opstellen waar de nieuwe uitbreiding moet komen. Wat het CDA betreft is het meest logisch het nieuwe terrein aan de oostzijde van het spoor door te trekken tot de Gorterlaan. Verder kunnen we de kwalificatie van uitsluitend zachte bedrijven (kantoren en grootwinkel bedrijven) voor De Esch 0 (achter de Total) loslaten omdat daar weinig of geen vraag naar is. Binnen de raad wordt verschillend gedacht over de plaats voor nieuwe industrieterreinen, daarom hebben we samen met de SGP en de CU het college opdracht gegeven met een visiedocument te komen voor de uitbreiding van bedrijventerreinen. Klik hier voor het voorstel.

Fietspad Heerenweg. In het coalitieakkoord is afgesproken te onderzoeken of een fietssnelweg van Meppel naar Zwolle mogelijk is. Wij waren daar niet zo enthousiast over, maar er zijn onderwerpen van andere partijen uit de coalitie die onderdeel uit maken van het akkoord. Vorig jaar hebben we gevraagd te onderzoeken of er behoefte en draagvlak is. Officieel hebben we daar nog geen uitsluitsel van, maar de behoefte lijkt tegen te vallen. De initiatiefnemer van de fietssnelweg, de ChristenUnie, gaf in de algemene beschouwingen aan  dat deze fietsverbinding geen prioriteit meer heeft. Als CDA fractie hebben we daarom voorgesteld een fietspad langs de Heerenweg Oost aan te leggen. Dit is een langgekoesterde wens in IJhorst, staat in het dorpsplan Plus en staat sinds 2009 in de notitie fietspaden. Klik hier voor het voorstel.

Carpoolplaats Staphorst. Bij de afrit Staphorst Noord heeft de aangrenzende supermarkt uitbreidingsplannen. Onderdeel van de uitbreiding was dat er ook een carpoolplaats gerealiseerd zou worden. Inmiddels is dat van de baan, de uitbreiding van de winkel komt er wel, maar de carpoolplaats gaat niet door. Het college stelde voor de nieuwe plek voor een carpool af te laten hangen van het besluit over een nieuwe aansluiting op de A28. Als CDA vinden we dat we daar niet op moeten wachten, zeker omdat ook de voor carpoolers beschikbare particuliere parkeerplaats aan de Rijksweg inmiddels is afgesloten. Daarom hebben we het college opgeroepen op korte termijn te kijken naar een alternatieve locatie nabij de huidige op- en afritten, al dan niet tijdelijk. Klik hier voor het voorstel.

Openbaar groen Staphorst Zuid.  In de begroting is voor 2018 het vervangen van bomen in Staphorst Zuid opgenomen. Dat is een goede zaak, vooral in het oudste deel van zuid is het groen rommelig en toe aan een opknapbeurt. Het CDA vindt echter dat we dat niet moeten beperken tot de bomen maar groot aan moeten pakken door alle groen mee te nemen in het plan. Daarvoor hebben we een wijzigingsvoorstel ingediend die de steun kreeg van alle fracties. Klik hier voor het voorstel.

Strategische investeringen. Een gezamenlijke motie van SGP, CDU en CU heeft het college opgeroepen strategische investeringen voor te bereiden vanwege aanstaande plannen rond woningbouw, bedrijventerreinen en infrastructuur. Klik hier voor het voorstel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.