01 maart 2011

CDA maakt zich sterk voor thuisbevallingen in Staphorst

CDA Staphorst had Tweede Kamerlid Sabine Uitslag 28 februari uitgenodigd om te komen praten over de eventuele sluiting van de afdeling verloskunde in Meppel. "Als de kraamzorg uit Meppel verdwijnt, heeft dat zeer negatieve gevolgen voor zwangere vrouwen in deze regio," aldus gemeenteraadslid Herriët Brinkman.

Het Tweede Kamerlid werd geïnterviewd door Nelleke Gosker, voorzitter van de Verloskundigen Kring Meppel e.o.. De twee waren het erover eens dat centralisatie van (specialistische) zorg mooi is als daarmee de kwaliteit verbetert. "Maar voor acute basiszorg moeten mensen in hun eigen regio terecht kunnen."

Voorlopig is dat voor zwangere vrouwen uit Staphorst nog het geval. En als het aan de Raad van Bestuur van het Diaconessenhuis ligt, blijft de afdeling verloskunde in Meppel gewoon open. "Maar de gynaecologen van het ziekenhuis zien er wel iets in om deze zorg in Zwolle te centraliseren", weet Gosker, die al ongeveer een jaar met het Diaconessenhuis om tafel zit over het onderwerp. "Dat komt mede doordat er een vacature op de afdeling in Meppel is, die moeilijk te vervullen blijkt."

Daar komt bij dat het Diaconessenhuis vreest voor de invoer van een volumenorm; een minimaal aantal bevallingen dat een ziekenhuis zou moeten doen. "Eerst werd gesproken over 1000 bevallingen per jaar en laatst hoorde ik zelfs al het getal 1800", vertelt Gosker. "Waar die aantallen vandaan komen weet ik niet, de minister heeft juist gezegd dat er vooralsnog helemaal geen volumenorm geldt. Maar de Raad van Bestuur van het Diaconessenhuis is bang dat die er in de komende jaren wel gaat komen."

De Verloskundigen Kring werkt nu samen met het Diaconessenhuis aan verschillende toekomstscenario's voor de verloskunde in de regio. "We bekijken wat de opties zijn en wat die voor gevolgen hebben. Het is belangrijk dat vrouwen ook in de toekomst veilig kunnen bevallen op de plek waar ze dat het liefst willen. Of dat nou thuis is of in het ziekenhuis."

“Wat ik heel goed vond om ook in dit gesprek van beide vrouwen te horen, is dat er geen rechtstreeks verband bestaat tussen de hogere babysterfte in Nederland en het thuis bevallen.  Wij vinden het heel mooi dat vrouwen in Nederland thuis kunnen bevallen: in je eigen vertrouwde gezinsomgeving. En om die keuzevrijheid  te kunnen houden, willen wij ons sterk maken”, aldus Herriët Brinkman van het CDA. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.