11 januari 2018

Genevive Compagner, minder regels

Mijn eerste termijn in de gemeenteraad zit er al bijna weer op. Het waren vier mooie jaren waarin we goede discussies hebben mogen voeren. Een thema kwam met regelmaat naar voren; overbodige regels. Een voorbeeld daarvan is het ketenbeleid. Uit de evaluatie van het ketenbeleid komt naar voren dat er weinig is gedaan met het beleid. De inzet van het beleid is niet handhaven en opheffen maar preventie. Daarvoor is nodig dat de bestaande keten geïnventariseerd worden, zover is het niet gekomen. Ook hebben er geen hercontroles plaatsgevonden bij de geregistreerde (22) keten, wist men niet wie er in de keet zat en wat er daar gebeurde. Dat alles deed ons concluderen dat het ketenbeleid overbodig is want wij hebben al genoeg regels. Te denken valt dan aan regelgeving op het gebied van alcoholgebruik, bouwvoorschriften en brandveiligheid. Wij zien keten als een ontmoetingsplek voor jongeren. Ze kunnen daar gezellig samenkomen en hebben ook verantwoordelijkheid voor de keet en haar omgeving. Helaas konden wij geen meerderheid in de raad krijgen om het ketenbeleid af te schaffen met als gevolg dat er nieuw ketenbeleid is opgetuigd. Van dit nieuwe beleid mogen we niet meer verwachten dan van het vorige (onsuccesvolle) beleid. We bereiken met dit beleid vooral degenen waarvan dat niet of nauwelijks nodig is. Dat is jammer van de inzet en het geld dat er mee gemoeid is!

Een ander voorbeeld is het particulier bomenbeleidsplan. Wij vinden dat onze inwoners baas zijn over eigen boom. Als u een boom heeft staan op uw eigen grond, niet zijnde een gemeentelijke of een monumentale boom, dan wilt u toch zelf bepalen wat er met die boom gebeurd?

Inwoners zijn verantwoordelijk voor hun eigen handelen, jong en oud. De gemeente moet zorgen dat alles in goede banen verloopt, met zo min mogelijk regels. Een samenleving vormen we met elkaar. We moeten elkaar vasthouden, onze verantwoordelijkheid nemen en anderen daarop aanspreken. De gemeente kan niet zonder haar inwoners en inwoners kunnen niet zonder de gemeente. Daarom heeft ons verkiezingsprogramma ook de titel ‘Met elkaar’.

Genevive Compagner

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.