25 oktober 2017

IJhorst hoeft zich geen zorgen te maken

IJhorst hoeft zich geen zorgen te maken om de oproep van de SGP het zondagvoetbal in te ruilen voor de zaterdag.

De SGP riep in de algemene beschouwingen VV IJhorst op, het zondagvoetbal vaarwel te zeggen en naar de zaterdag te gaan. Het is bekend dat de SGP tegen sport op zondag is, maar dat zijn ze ook als het om zaterdagsport gaat. Op onze vraag of de SGP een voorstel om de accommodatie op te knappen wel zal steunen wanneer ze op zaterdag voetballen, reageerde de SGP ook afwijzend omdat ze tegen wedstijdsport zijn. Dat is niet nieuw, een standpunt wat we kennen en altijd respect voor hebben gehad. Maar wanneer je toch tegen blijft, ook al zou de club naar de zaterdag gaan, dan getuigt deze oproep van weinig moed. Dan moet je ook boter bij de vis doen!

Wij kijken er anders naar en vinden dat er ook ruimte moet zijn voor anders denkenden. Deze club speelt al sinds jaar en dag op zondag en dat past bij de cultuur in IJhorst.

Maar IJhorst hoeft zich geen zorgen te maken: bij de behandeling van de begroting 2016 heeft de SGP ook een voorstel ingediend om deze post uit de begroting te halen. Alle overige fracties waren daartegen. Conclusie, als er een goed voorstel op maat komt, zullen CDA, CU, PvdA, GB en LN dat steunen.

Jacob Spiker

 

Hoe is deze post in de begroting gekomen:

Inbreng van het CDA voor de zomernota als voorbereiding op de begroting 2016:

Met het opknappen van de sportvelden in Staphorst krijgen we onze sportaccommodaties aardig op orde. Sporthallen zijn met de bouw van de MCR in Rouveen en de nieuwe zaal aan de Van der Walstraat in Staphorst op order. De voetbal in Rouveen heeft vernieuwde velden en Staphorst wordt binnenkort aangepakt.  De enige die achterblijft is IJhorst. Wij vinden het reëel dat ook bij deze vereniging de velden een upgrade krijgen zoals dat ook in Staphorst gaat gebeuren.

Het college heeft dit overgenomen in de begroting voor 2016.

Uit Algemene Beschouwingen CDA voor de begroting 2016:

We zijn blij dat de sportaccommodaties in onze gemeente goed op orde zijn of komen. Op verschillende plaatsen zijn werkzaamheden aan de gang en het is goed dat onze suggestie om dit ook in IJhorst te doen, door het college is overgenomen. Alle partijen, behalve de SGP waren het met ons eens.

SGP diende een wijzigingsvoorstel in om de paragraaf over de accommodatie in IJhorst en schrappen. Geen van de andere partijen was het hiermee eens.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.