18 maart 2018

Interview met Jacob Spiker (1)

Interview met Jacob Spiker – lijsttrekker van het CDA


**Stel jezelf eens voor:

Ik ben Jacob Spiker, 52 jaar, getrouwd en 2 kinderen. We wonen in Staphorst aan het Schemperserf. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als logistiek manager bij Goliath, een internationale speelgoed en spellen leverancier. Ik ben verantwoordelijk voor de goederenstromen naar Europa en de distributie binnen Europa.

**Wat wil je bereiken voor de gemeente Staphorst?

Een gemeente met minder verzuiling waar iedereen mee doet, waar mensen naast en door elkaar leven, waar verschillende bevolkingsgroepen respect voor elkaar tonen. Ik zie steeds meer een kloof ontstaan tussen zeg maar de SGP en haar achterban t.o.v. de rest van de gemeente. Het is teveel zij en wij. Die tweedeling wordt de laatste tijd meer in plaats van minder. Het niet deelnemen van de SGP aan het jongerendebat bij Kisteman helpt dan niet om dit beeld te verminderen. Jammer en onbegrijpelijk, zeker omdat ze er bij Spoorzicht (gelukkig) wel bij zijn. 

**Wat is op korte termijn het belangrijkste onderwerp?

Dat is zonder twijfel de woningbouw in De Slagen. Die zit al jaren op slot maar gelukkig kunnen voor de zomer weer kavels verkocht worden. We hebben eerder voorgesteld als gemeente een aantal kavels op te kopen, om ruimte te creëren voor parkeren en speelveldjes. Zelfs dat bleek lastig, maar is wat mij betreft nog steeds een optie. We moeten het eerste deel met voorrang afbouwen en de volgende fase opnieuw inrichten met meer differentiatie en ruimer opgezet. Iedereen heeft er baat bij dat we hier weer woningen bouwen. Nu Mega failliet is, zijn we weliswaar afhankelijk van een curator en een aantal aannemers die deel uitmaken van Staphorst Ontwikkeling. De politiek moet zich sterk maken om casco woningen te bouwen, niet langer polderen en overleggen maar een duidelijk statement maken. Dat is in het belang van de gemeente en haar inwoners maar ook van de aannemers. Desnoods moet de gemeente alle kavels zelf opkopen en zelf uitgeven, dat zal voor een curator alleen maar goed nieuws zijn, want dan komt er immers geld binnen en daar gaat het om bij curatoren.

**Waarom ben je de politiek ingegaan?

Ik ben me op de middelbare school gaan interesseren voor politiek, kwam vervolgens via verenigingswerk in contact met het CDA bestuur die me vroegen lid te worden. En al snel volgde de vraag om in de schaduwfractie en bestuur te komen. Omdat ik het belangrijk vind iets voor de maatschappij te doen, en de politiek mijn interesse had, ben ik vervolgens raadslid geworden. Dat wordt je overigens niet zomaar, de partij moet je de kans geven en vervolgens moet je gekozen worden. Maar ik vind het een eer om te doen en heb er plezier in.

**Wat is voor jou heel belangrijk? Waar ligt jouw hart?

Dat zijn toch de kleine dingen waarmee we ons als partij, als lokale politiek kunnen onderscheiden. Natuurlijk zijn grote projecten als riolering e.d. belangrijk, maar dat gaat toch wel door. Juist met kleine zaken, vaak helemaal geen grote investeringen, kunnen we onze inwoners een groot plezier doen. Bijvoorbeeld met het behoud van de grijze containers naast ondergrondse bakken of een carpoolplaats die op ons initiatief in Staphorst zal komen.

**Als je moet kiezen tussen een kroket en een appel, wat kies je dan?

Tja, dan stiekem toch wel die kroket.

**Welke plek in de gemeente Staphorst vind je het mooist of is je het dierbaarst? Waarom?

Ik kom van de Lankhorst en heb daar altijd iets mee gehouden. Ook al is het al lang niet meer zoals in mijn jonge jaren, toch blijft het me trekken, een dierbare plek dus.

**Eén van onze speerpunten is: iedereen doet mee. Wat betekent dit voor jou?

Voor mij is dat volstrekt logisch, maar blijkbaar niet voor iedereen. Ik vind het normaal dat iedereen die kan, zich inzet voor de maatschappij: of je hebt een baan, of je doet vrijwilligerswerk of je volgt een opleiding. Veel mensen kunnen dat combineren, maar het is niet goed dat iemand helemaal passief thuis zit. Daarom moeten we als gemeente samen met bedrijven en instanties ons blijven inspannen om voor iedereen een passende baan of vrijwilligerswerk te vinden. Uiteraard moeten we een vangnet houden voor iedereen die niet kan, daar moet altijd aandacht voor zijn.

**Wat is jouw favoriete avondje uit?

Heerlijk restaurantje pakken, eten met een goed glas wijn is voor mij wel quality time.

**Waar haal je het meeste plezier uit?

Door mensen te helpen. Ik probeer altijd klaar te staan voor anderen, al betrap ik mij er wel op dat ik vanwege mijn volle agenda wel eens te weinig tijd heb voor anderen.

**Welk speerpunt is voor jou het belangrijkst?

Baas over eigen erf. We hebben ontzettend gedetailleerde regels over erf-inrichting. Voor een schutting van meer dan een meter hoog moet al vergunning aangevraagd worden.  Bij een woningsplitsing moet tot in detail opgegeven worden waar welke planten enz. komen. Ik vind dat we een percentage van de oppervlakte moeten voorzien van groenbeplanting. De burger mag en kan zelf prima bepalen hoe hij die groenbeplanting invult.

**Waar ben je het meest trots op wat we als CDA hebben bereikt afgelopen 4 jaar?

Erg belangrijk vind ik het doortrekken van het fietspad langs de Achthoevenweg tot aan de Stovonde. Dat er een overeenkomst is bereikt met Waanders waar alle partijen beter van zijn geworden en het voor fietsers veel veiliger is.

**Waar baal je het meest van dat je niet bereikt hebt afgelopen 4 jaar?

Dat we de woningbouw in De Slagen nog steeds niet vlot hebben kunnen trekken. Erg frustrerend, voelde me vaak machteloos op dit dossier.

**Wat wil je nog kwijt?

Ik wil me graag de komende jaren blijven inzetten voor de gemeenschap. Ik hoop dat de kiezer ons opnieuw wil steunen, zodat ik samen met mijn collega kandidaten opnieuw met een grote fractie in de raad kom.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.