29 december 2015

Onbehagen

We sluiten 2015 af met en gevoel van onbehagen. Onbehagen omdat het nieuws beheerst wordt door negatieve berichtgeving. Voor een deel is dat terecht, maar er is altijd ook een andere kant van het verhaal. De gemeente is blijkbaar niet in staat dat voldoende te communiceren en daar moeten we aan werken. De juiste nuance aanbrengen waar dat nodig is, zodat de onafhankelijke burger een zaak goed kan beoordelen en een mening kan vormen.

Staphorst is voortdurend in het nieuws vanwege ontevreden burgers. Dat burgers het niet altijd eens zijn met de overheid is van alle tijden, maar op dit moment is het in Staphorst wel meer dan gemiddeld en ademt de berichtgeving een sfeer van crisis. We constateren we dat enkele gevallen breed worden uitgemeten in de media en dat deze bewoners volop gesteund worden in woord en daad.

Op zich is er niks mis mee dat u iemand, die zijn wens niet kan uitvoeren, steunt en helpt. Maar dan moet u wel de feiten kennen. Feiten die soms net iets anders kunnen zijn dan u te horen krijgt. Soms staan van hogerhand opgelegde regels een plan in de weg, soms is het eigen gemeentelijk beleid wat iets niet toe staat.

Wat we er ook van vinden, wetten en regels zijn er om orde in de maatschappij aan te brengen. Zijn ook nodig want als iedereen doet wat hem of haar goeddunkt, ontstaan er onduidelijke situaties met nog meer onenigheid.

Wel is het zo dat er erg veel regels zijn. Graag willen we de regeldruk verminderen en hebben daar de afgelopen jaren ook werk van gemaakt en zullen dat blijven doen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het niet eenvoudig is een regel af te schaffen. Want wat de één onzin vindt, is voor een andere juist belangrijk. Maar we gaan er wel mee door om procedures minder ingewikkeld te maken, hoe lastig en weerbarstig dat ook is. Echter zolang een beleidsregel er is, moeten we ons daaraan houden.

Een aantal ontevreden boeren betuigen steun aan een collega die niet voor elkaar krijgt wat hij graag wil. Demonstreren is dan een wettelijk toegestane mogelijkheid, maar vraagt u zich vooral af wat uw doel is. Er zijn gesprekken gaande tussen gemeente en vertegenwoordigers van de familie waar ze zich voor inzetten, probeer deze gesprekken in elk geval niet te verstoren. De vraag  is wel of in deze zaak een oplossing voor handen is die aan de wens van de familie kan voldoen.

Helaas is het zo dat in veel gevallen van verwijten naar de gemeente, onenigheid in de buurt ten grondslag ligt. Juist dan kan de overheid niet anders dan de geldende regels toe te passen. De maatschappij, de gemeente zijn we samen. Met elkaar moeten we de gemeente leefbaar houden voor onszelf en onze naasten. Daar hoort ook een stukje verdraagzaamheid bij.

Wij wensen u een goede jaarwisseling en een voorspoedig 2016.

De CDA fractie,

Jacob Spiker

Herriët Brinkman

Genevive Compagner

Henk Courtz

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.