30 augustus 2016

Woning op stoep Goudenregenstraat

Bewoners van de Goudenregenstraat in Rouveen zijn niet gelukkig met een nieuwbouwwoning die over de stoep tot aan de rand van de straat wordt gebouwd. Het komt een beetje over als ‘gebrek aan ruimte op de kavel?, dan maar verder bouwen op de stoep. Dit zou te maken hebben met de positionering van bijgebouwen waar anders onvoldoende ruimte voor is. Omwonenden vragen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Namens de CDA fractie heeft fractievoorzitter Jacob Spiker hier vragen over gesteld aan het college.

·        Was het college hiervan op de hoogte en wat vindt het college van met deze invulling?

·        Heeft dit plan als zodanig ter inzage gelegen en hebben omwonenden vooraf de gelegenheid gehad hierop te reageren?

Wethouder Jaspers Faijer gaf in reactie aan dat deze uitbouw een doorn in zijn oog is. Het is niet zozeer een ruimteprobleem op  kavel, maar in het plan zat de mogelijkheid vanwege een bijgebouw verder naar buiten te bouwen. Het plan heeft wel vooraf ter inzage gelegen. Maar hoe deze mogelijkheid erin gekomen is en door de gemeente is goedgekeurd, wordt nog uitgezocht.  

In de overeenkomst met de ontwikkelaars zit de mogelijkheid om enkele zorgwoningen te verkopen, als blijkt dat de belangstelling voor deze zorgwoningen tegenvalt. De vraag rijst dan of daar wel voldoende ruimte is voor bijgebouwen maar ook voor extra parkeerplaatsen. Immers de parkeernorm voor reguliere woningen is ruimer dan bij zorgwoningen. De wethouder stelde ons gerust, hier was rekening mee gehouden. Wanneer dit aan de orde komt, kunnen voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Dat gaat dan wel ten koste van wat openbaar groen, maar het is wel mogelijk.

Onze conclusie is dat zowel omwonenden als de gemeente ongelukkig is met deze oneigenlijke ‘uitbreiding’ van het plan Triangel. Het is ons overkomen, niet goed opgelet! Terugdraaien is lastig, maar in goed overleg op dat punt de Goudenregenstraat anders inrichten kan een oplossing bieden. Bijvoorbeeld door de wegversmalling in deze straat te verplaatsen naar de plek ter hoogte van deze woning.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.