05 juli 2016

Zomernota, op naar volgend jaar (2)

De CDA fractie heeft de volgende onderwerpen benoemd bij de behandeling van de zomernota: politiesteunpunten, kunstgras, huur sportaccommodaties, haven, vlaggen vanaf kerktoren, dienstencentrum, recreatiefietspaden, museumsteeg en EPOS (Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst). De zomernota is een belangrijk voorbereidingsdocument voor de begroting voor 2017.

Bijdrage van Jacob Spiker:

We hebben afgesproken per fractie maximaal 10 minuten te spreken over de zomernota. We moeten dus keuzes maken uit de onderwerpen, mooi dat de fracties verschillende onderwerpen aan de orde stellen, zodat veel besproken wordt. Bij de inbreng van onderwerpen voor de zomernota begin juni,  hebben we ons vooral gefocust op al afgesproken punten waarvan we het idee hadden dat ze wat lang op de plank bleven liggen, een zetje nodig hadden. Fijn dat we in de weken daaropvolgend van een aantal onderwerpen een status update kregen. Soms lijken plannen te slapen maar wordt er achter de schermen al volop aan gewerkt. We waarderen het dat we via de wekelijkse nieuwsbrieven steeds beter op de hoogte worden gebracht van de diverse ontwikkelingen en de voortgang van projecten.

Een paar opmerkingen namens de CDA fractie op de reacties van het college op de inbreng van begin juni:

Faciliteren van een politiesteunpunt in IJhorst en Rouveen: De CDA fractie vindt dit geen goed plan. De korpschef heeft die mogelijkheid geboden, maar had er geen geld voor beschikbaar. Moet dus vanuit de gemeente gefinancierd worden. Daarnaast moet er dan een soort van wekelijks spreekuur komen, dus bemensing van agenten die dan anders niet ingezet kunnen worden. Het is al lastig genoeg een politiepost in Staphorst open te houden, wij vinden dat we ons moeten concentreren op één post in de gemeente die zoveel mogelijk open is en zoveel ontzettend veel is dat helaas is. Versnippering gaan ten koste van capaciteit.

Bedrijventerrein en haven: Meppel is leading wat betreft de uitbreiding van de haven in het Staphorster veld. Staphorst werkt en denkt mee als Meppel initiatieven wil nemen op Staphorster grondgebied. Staphorst moet niet zelf een nat industrieterrein aan de rand van Meppel gaan ontwikkelen in een natuurgebied met alle uitdagingen van dien.

Stovonde en omgeving Waanders: we zijn blij dat hieraan gewerkt worden en komend najaar verder geïnformeerd worden. Weinig aan toe te voegen, maar nogmaals genoemd omdat het zo ontzettend belangrijk is.

Noorderslag: we hadden gevraagd tijdig met de voetbal in gesprek te gaan over het vervolg van de renovatie van de velden. Dit vervolg is in overleg met de voetbal met een jaar uitgesteld. Wanneer de vereniging ook een bijdrage levert, is kunstgras wat ons betreft bespreekbaar. Het college geeft als reactie dat bij een dergelijk verzoek onderzocht wordt of dit fiscaal mogelijk is, maar dat mag u op voorhand ook gerust uitzoeken! Het CDA wil u vragen bij een dergelijk verzoek met een positieve grondhouding het gesprek aan te gaan. Maar ook vooral niet te wachten tot het eind van de volgende competitie. Op tijd gesprekken plannen, zodat werkzaamheden, wel of geen kunstgras, vroegtijdig kunnen starten.

Vanwege een voordeel in 2015 hadden we gevraagd de huur van sportaccommodaties komend jaar niet te verhogen. Reactie van het college is dat een incidenteel voordeel niet gebruikt mag worden voor dekking van structurele lasten. Maar incidenteel kunt u wel besluiten de huur voor 2017 niet te verhogen.

Vlaggen vanaf de kerktorens: u weet wat het CDA daarvan vindt: niet doen. Het alternatief waarvoor een paar jaar geleden gekozen is, 2 vlaggemasten van 16 meter functioneert prima. Wat ons betreft hoeft u geen bedrag op te nemen in de lijst van investeringen voor een project ‘Vlaggetoren 2.0’

Dienstencentrum: er zijn gesprekken gevoerd met stakeholders en concept-programmeringsdocumenten opgesteld. Dit wordt binnenkort in het bestuurlijke traject gebracht. Het is belangrijk dat de raad op de hoogte gehouden wordt van de ontwikkelingen maar ook een besluit neemt over de toekomst van het dienstencentrum. We hebben eerder gezegd niet zonder een dienstencentrum te willen, hoe en waar dat vormgegeven wordt, kunnen we over discussiëren.

Uitbreiding en aansluiting van bestaande fietspaden: u gaat kijken naar ontbrekende schakels in het fietspaden netwerk. Is prima! We hebben veel recreatieve fietspaden, maar ook knooppuntroutes die fietsers soms over moeilijk begaanbare zandwegen leidt. Zou mooi zijn om daar een paar comfortmaatregelen te treffen. Een schelpenpaadje kan vaak veel doen.

Museumsteeg: In overleg met het museum verkent u de mogelijkheden. Wat ons betreft hebben we het dan over twee dingen: de steeg zelf: vorig jaar is een motie aangenomen om de steeg zelf als toegangsweg op te knappen. Daarnaast kan de omgeving van de museumsteeg verder ontwikkeld worden. Daar zijn mogelijkheden en het is goed om die te benutten om zo toerisme verder te bevorderen.

Het college reageert op een opmerking van een fractie over het EPOS traject. Inmiddels zijn we daarover geïnformeerd. Ik wil aangeven zeer onder de indruk te zijn van het traject. Vooraf de verantwoordelijkheid voor wat wel of niet kan neerleggen bij de initiatiefnemer en bouwkundig adviseur, een CDA wens wordt werkelijkheid.  

Dan de primitieve begroting: u gaat uit van een begrotingstekort in 2017 van ca 5 ton, de jaren erna iets minder. U heeft dekkingsplan opgenomen om de begroting sluitend te maken, wij kunnen ons daar wel in vinden.

Over de totale financiële situatie van de gemeente Staphorst maken we ons vooralsnog geen zorgen. De meicirculaire is voorzichtig positief. Wel hebben we op den duur een tekort op de WMO. De wethouder heeft eerder al uitgelegd dat we nu weliswaar een overschot hebben, maar dat dit zeer noodzakelijk gereserveerd moet worden voor de periode na volgend jaar. Staphorst wordt dan gekort als gevolg van het objectief verdeelmodel. Staphorst en nog enkele gemeenten worden gestraft voor goed gedrag! In 2019 volgt een evaluatie, we moeten blijven aangeven dat de forse korting onterecht is. Zeker omdat de toegang tot de WMO, ook in Staphorst, terecht steeds vaker gevonden wordt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.