Jacob Spiker

Fractievoorzitter

Adres:

Schemperserf 107

7951 JP Staphorst

Video boodschap

Wie ben ik:

Geboren en getogen in Staphorst - Getrouwd en twee kinderen - Manager Logistiek bij een distributeur van spellen en speelgoed - Sinds 2007 raadslid voor het CDA - Sinds 2010 fractievoorzitter - Kandidaat voor de Provinciale Staten van CDA Overijssel.

Even voorstellen…

Ik ben Jacob Spiker, 53 jaar. Geboren en getogen in Staphorst en wel op de Lankhorst, in mijn jongste jaren nog een echt ‘dorpje’ met een school, een bakker en een smederij. Na de lagere (Lankhorster) school heb ik het voortgezet onderwijs gevolgd in Meppel. Sinds 1991 woon ik met mijn vrouw Janny met veel plezier in Staphorst Zuid aan het Schemperserf. Samen hebben we twee kinderen: zoon Stefan en dochter Amber.

In het dagelijkse leven werk ik als logistiek manager bij Goliath Games in Hattem. Een internationaal import- en exportbedrijf van spellen en speelgoed. Onder meer bekend van Rummikub, Triominos en Woordzoeker. Mijn taak is kort samengevat: het coördineren van alle goederenstromen. Dat begint op het moment dat de producten bij de fabrikanten klaar staan en stopt zodra uitlevering bij de klanten heeft plaatsgevonden, kortom van fabrikant tot in de winkel. Een drukke baan maar met veel vrijheid waardoor het goed te combineren is met het raadswerk.

Hoe ben ik bij het CDA terecht gekomen? Vanaf de middelbare school voel ik me al verbonden met de partij. De keuze voor het CDA is bepaald door verschillende factoren. Mijn christelijke opvoeding heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld, al werd de definitieve keuze voor het CDA op betrekkelijk jonge leeftijd niet door iedereen begrepen. Ik vond toen dat kleine partijen, en dan keek ik vooral naar de landelijke politiek, weinig toe te voegen hadden. Wanneer je iets wilde bereiken moest je invloed in een grote partij zien te krijgen, was mijn mening. Er bestonden drie kleine christelijke partijen (SGP, RPF en GPV) die veelal hetzelfde stemden en drie kleine linkse partijen (PSP, PPR en CPN) die ook vaak dezelfde mening hadden. Leg in het buitenland maar eens uit wat de verschillen zijn. Later ben ik dat wel iets gaan nuanceren maar ik ben nog steeds van mening dat allerlei splintergroeperingen niet goed zijn voor de politiek. In de tijd dat mijn keuze voor het CDA duidelijk werd, was Ruud Lubbers Minister President. Een man die veel indruk heeft gemaakt op mijn generatie. Een echte staatsman, vaak werd hij de meester van het compromis genoemd. Door niet altijd star vast te houden zijn eigen mening maar ook iets toe te geven aan zijn opponenten bereikte hij het meest haalbare.Typisch CDA zullen sommigen zeggen, maar volgens mij vooral realistisch.

Hoe ben ik als persoon? Ik voel me altijd zeer betrokken met waarmee ik bezig ben; kijk eerst de kat uit de boom, maar ben vervolgens nadrukkelijk aanwezig; kan aardig relativeren; ben overtuigd van mijn mening maar met argumenten wel te overtuigen; ben vrij no-nonsense: niet eindeloos discussiëren over iets onbelangrijks; berekenend, zonder kans van slagen niet ergens aan beginnen of ermee stoppen.

Jacob Spiker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.