Algemeen bestuur & Organisatie

De samenleving staat voor ons centraal. De gemeentelijke overheid is dienstbaar aan de samenleving en is er voor inwoners en ondernemers.
Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn. En, de overheid moet zorgen voor mensen die kwetsbaar en afhankelijk zijn.


Samenleving aan zet

De gemeente werkt samen met dorps- en wijkraden. Zij versterken de vitaliteit van de lokale samenleving. Niet iedere wijk heeft een eigen wijkraad, wij willen als overheid stimuleren dat deze wijkraden er wel komen. Deze raden overleggen namens hun buurt met het college en gemeenteraad en krijgen een eigen budget voor het realiseren van kleine initiatieven.

In onze gemeente wonen veel mensen die kennis hebben van specifieke onderwerpen die in de gemeente spelen. Bijvoorbeeld omdat zij werken rondom de energietransitie, omgevingswet of binnen het sociaal domein. Mensen geven aan dat ze hun professionele kennis vrijwillig in willen zetten voor hun eigen leefomgeving.
Wij willen dat de gemeente de lokale kennis benut door expertpanels in te zetten rondom specifieke onderwerpen.

Participatie moet echte participatie zijn, inwoners moeten mee kunnen denken over oplossingen in hun directe omgeving. De gemeente is er immers voor haar inwoners. Inspraak moet representatief zijn. Het algemeen belang mag niet ondergeschikt worden aan beperkt lokaal belang.

Wij willen dat in de planningsfase (vroege fase) overleg plaatsvindt met omwonenden en er gelegenheid is om mee te denken. Dit doen we om goede ideeën te verzamelen, zodat bezwaarprocedures minder nodig zijn.

Dienstbare overheid

De gemeentelijke organisatie moet duidelijk, transparant en slagvaardig zijn. Inwoners en ondernemers behoren actieve medewerking en goede, tijdige en begrijpelijke informatie te krijgen. Inwoners en ondernemers moeten echt kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen. Hierbij is het ook belangrijk om inwoners en ondernemers regelmatig een terugkoppeling te geven.

Het CDA wil dat dienstverlening laagdrempelig aan inwoners en ondernemers wordt aangeboden. Waar dit voordelen biedt, moeten we onze dienstverlening digitaal aanbieden, waarbij we wel een alternatief bieden aan de groep die niet gedigitaliseerd is. Hierbij denken wij aan het behouden van een fysieke balie.
We willen de openingstijden van het gemeentehuis verruimen, om zo beter in te spelen op een flexibele samenleving.

Wij willen als gemeente Staphorst zelfstandig blijven, maar beseffen dat we daarvoor wel aan de slag moeten om de zelfstandigheid van Staphorst ook op termijn te waarborgen. Er is en blijft een kwalitatief sterk ambtenarenapparaat nodig. Wij willen investeren in kwalitatief goed personeel en opleidingsmogelijkheden voor bestaand personeel. Het is belangrijk om voor binding te zorgen, zodat wij niet het opleidingsinstituut van grotere gemeentes worden. Hierdoor zijn minder externe bureaus nodig, waardoor de uiteindelijke kosten lager zullen zijn.

Wij willen onderzoeken welke zaken (zoals HRM of ICT) we uit kunnen besteden om zo minder kwetsbaar te worden en onze zelfstandigheid te kunnen blijven behouden.

Om bepaalde zaken gerealiseerd te krijgen, moet er goed onderhandeld worden met hogere overheden. Wij vinden het belangrijk dat we als kleine gemeente pragmatisch samenwerken met andere gemeenten. Daarbij dient altijd bij samenwerkingsverbanden de democratische legitimiteit voldoende gewaarborgd te blijven.

Gezonde gemeentefinanciën

We willen dat de gemeente als een goede rentmeester met haar geld omgaat en gezond investeert. We vinden dat we duurzaam moeten omgaan met de financiële middelen die voorhanden zijn. Onze uitgangspunten voor het financieel beleid zijn: zorgvuldigheid, spaarzaamheid, transparantie en gematigde lokale lasten.

We willen niet dat de ozb (onroerende zaakbelasting) wordt verhoogd om nieuw beleid uit te voeren. Verhoging van de ozb zetten we in principe als laatste mogelijkheid in om de begroting sluitend te krijgen.

Wij vinden het belangrijk dat we als gemeentelijke overheid het goede voorbeeld geven in het innen van belastingen en leges. Dat betekent dat we eerst intern kijken waar we kunnen bezuinigen of efficiënter kunnen werken, voordat we onze gemeentelijke belastingen en leges gaan verhogen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.