Wonen & Duurzaamheid

Een sterke samenleving zien we als een gemeente waar het geschikt wonen is voor iedereen. Voor het CDA is het woonbeleid gericht op kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en maatwerk.

Zorgen voor voldoende en geschikte woningen is essentieel. Daarbij wordt de kwaliteit van wonen voor een groot deel bepaald door hoe de omgeving is ingericht. Het woonbeleid moet aansluiten bij de woonvraag en woonwensen. De vraag is groot en daarom willen wij in IJhorst, Rouveen en Staphorst in ieder geval voldoende woningen bouwen om ook onze jongeren en ouderen die in hun eigen dorp willen blijven wonen te kunnen bedienen.

Een betaalbare woning is een recht. Voor starters is dit recht momenteel uitgehold. Daarom willen wij inzetten op het bouwen van betaalbare woningen voor starters. Dit kunnen we realiseren door bijv. de grondprijs voor deze doelgroep te verlagen.

Voor ons is De Slagen de belangrijkste uitbreidingslocatie in Staphorst, de Poeleweg in IJhorst en in Rouveen het de hoek Oude Rijksweg – Stadsweg – Korte Kerkweg. Hier moet voortvarend mee aan de slag gegaan worden om de grote behoefte aan woningen voor starters, doorstromers en senioren op te vangen.

We moeten niet alleen met uitbreiding bezig zijn. De grond die we hebben moeten we duurzaam gebruiken. Daarom moeten we naast uitbreidingsplannen ook nadrukkelijk inbreidingslocaties benutten. Te denken valt hierbij aan:

  • Gemeentewerf verplaatsen zodat daar ruimte ontstaat
  • Tegenover de afrit vanuit het Zuiden
  • Jan Arendsland - Schuthekkeweg
  • Overgangszone Diek en achterliggende bebouwing bij bedrijventerrein en dorpskern

We willen bedrijventerrein De Baarge revitaliseren, waarbij onderzocht moet worden of een gedeelte hiervan voor woningbouw in gebruik genomen kan worden.

Om de wachtlijsten voor een woning weg te werken is voor de korte termijn meer sociale woningbouw nodig. Bij ieder nieuw plan dat gebouwd wordt, moet een percentage sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarbij is de spreiding van sociale huurwoningen gelijkmatig door de gemeente belangrijk.

Vrijkomende locaties langs de Streek willen wij niet helemaal vol bouwen. De essentie van de Streek moet bewaard blijven met her en der open plekken en niet overal drukke buurtjes waar een boerderij vertrekt.

De Streek is belangrijk voor onze gemeente. De functie verandert langzaam naar woongebied. Dat is prima, zolang er ook kleine bedrijvigheid mogelijk is en blijft. Wij zien binnen die bedrijvigheid geen mogelijkheid om agrarische bedrijven uit te breiden. Agrarische bedrijven willen wij zo veel mogelijk naar het buitengebied plaatsen. Andere bedrijven die groter worden, horen thuis op het bedrijventerrein.

Er moet een oplossing komen voor de enorme hoeveelheid regels voor woningbouwinitiatieven. We maken flexibele woonvormen voor starters mogelijk door een daadkrachtige aanpak. Deze woonvormen kunnen ook ingezet worden voor andere doelgroepen (bijv. statushouders en eenpersoonshuishoudens). Wij zetten hierbij maximaal in op de mogelijkheden voor versnelde bestemmingsplanprocedures en indien noodzakelijk de bouw van tijdelijke woningen (mogelijk op basis van de crisis en herstelwet).

We omarmen particuliere wooninitiatieven. Nieuwe woonconcepten krijgen vrijheid en medewerking om te ontwikkelen. Dit draagt optimaal bij aan de diversiteit en het aantal woningen.

De nieuwe omgevingswet biedt mogelijkheden om regels te verminderen en meer vertrouwen aan burgers te geven. Wij willen hier vol op insteken; de overheid moet los durven laten en aansluiting zoeken bij maatschappelijke initiatieven. Het CDA vindt het belangrijk dat procedures voor aanvragen en initiatieven makkelijker en sneller opgepakt worden. Dit proces is al opgepakt onder EPOS, maar dit moet een vervolg krijgen. Dit kan de gemeente doen door de beleidsregels eenvoudiger in te richten, meer maatwerk te geven in plaats van afvinklijstjes, meer ruimte te geven aan bouwtechnische innovaties en minder angst voor jurisprudentie.

Veranderingen in de woonomgeving gaan de buurtbewoners aan. Wij vinden het daarom vanzelfsprekend dat bewoners (aan de voorkant al) worden betrokken bij bouwinitiatieven in hun woonbuurt.

Duurzaamheid

'De wereld mooier achterlaten dan we haar aantreffen’ vormt de kern van onze visie op hernieuwbare, duurzame energie. Wij willen deze energietransitie zoveel mogelijk vanuit de samenleving zelf bewerkstelligen. Alleen dan kan het noodzakelijke draagvlak worden gevonden.

De meerwaarde vanuit het CDA-gedachtegoed is om vanuit de samenleving zelf - via gedrag, houding en acceptatie - de energietransitie te bewerkstelligen, in plaats van dit aan de samenleving op te leggen. Door de verantwoordelijkheid en uitvoering zo laag mogelijk in de samenleving terug te leggen, kan er draagvlak worden gevonden. Dit willen wij samen oppakken met de provincies en waterschappen om in de regio de verbindingen met de inwoners en het bedrijfsleven te leggen.

De eerste stap in duurzaamheid is het minder verbruiken van energie. Onderdeel daarvan is het goed isoleren van woningen en gebouwen. Wij willen hierop inzetten door voorlichtingscampagnes te houden en door als gemeente het goede voorbeeld te geven bij onze eigen gebouwen.

Als gemeente hebben wij voldoende windmolens staan of in aanbouw om te voldoen aan de doelstelling hernieuwbare energie. Daarom willen wij de komende jaren eerst dat andere gemeentes hun aandeel leveren voordat Staphorst weer aan de beurt is.

Wij willen zonnepanelen alleen op daken of met een dubbelfunctie toestaan. We willen dat bij initiatieven altijd de zonneladder wordt toegepast. Wij willen geen landbouwgrond opofferen voor zonnevelden.

Wij willen aansluiten bij duurzame initiatieven van bewoners, instellingen en ondernemers, en hen de ruimte bieden.

We willen dat de gemeente in het verduurzamen van wijken, gebruik maakt van de uitzonderingsmogelijkheid om te kiezen voor behoud en aanleg van gasnetten in de gemeente. Niet om gas te behouden voor de toekomst, maar wel om de kans te geven aan nieuwe innovaties (zoals waterstof en/of groen gas) die de gasleiding infrastructuur kunnen gebruiken. We willen dat bij het afgaan van gas, inwoners niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan een collectieve energievoorziening, maar altijd een eigen keuze moeten kunnen maken.

Het CDA wil energiearmoede tegen gaan. We zorgen ervoor dat extra uitgaven door maatregelen voor energiebesparing en isolatie van de woning voor inwoners betaalbaar blijven. Het CDA maakt zich er hard voor dat koopwoningen kunnen worden geïsoleerd met een (sociaal) krediet voor lagere en middeninkomens.

De gemeente dient een voorbeeldfunctie te vervullen en ontwikkelt voor de eigen organisatie, vastgoed en mobiliteit een stappenplan om een situatie te bereiken zonder gebruik van fossiele brandstoffen en niet circulair grondstoffengebruik.

Een belangrijke voorwaarde voor duurzaamheid is nabijheid. We stimuleren daarom lokale en regionale inkoop door de gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.