Samenleving

In onze samenleving moet iedereen zich veilig en thuis voelen. Wij doen het met elkaar! Noaberschap is ons niet vreemd en dat moeten we zo houden. Van de gemeente mag verwacht worden dat zij klaarstaat voor de mensen die haar hulp nodig zijn. Daarbij staat een nuchtere en pragmatische aanpak voorop.
Wij kiezen voor een samenleving die gebaseerd is op hechte families waar je op terug kan vallen. Families zijn de hoeksteen van de samenleving. Vanuit het gezin en de familie moeten de cirkels van aandacht en zorg steeds wijder getrokken worden. We verliezen daarbij de belangen van de alleenstaanden niet uit het oog.

Integratie

Wij vinden dat het onze taak is om vluchtelingen die in eigen land vervolgd of onderdrukt worden op te vangen. Om hen een volwaardige plaats te geven in onze samenleving is er samenwerking en inzet nodig. Echte integratie vraagt om meer dan alleen het spreken van de taal of het vinden van een baan. Integratie gaat ook over opvoeding in het eigen gezin, omgaan met buren en het respect voor de waarden en tradities van onze samenleving.

Vergunninghouders moeten niet automatisch voorrang krijgen bij een sociale huurwoning, maar gemeenten hebben wel de taak hen woonruimte te geven. Deze woonruimtes moeten verspreid liggen over de gehele gemeente. De gemeente houdt rekening met de toegankelijkheid van sociale huur voor starters, gezinnen en andere groepen die hierop zijn aangewezen.

De huisvesting van arbeidsmigranten moet menselijk en veilig zijn. Hier ligt een verantwoordelijkheid bij werkgevers en de uitzendbranche. We werken actief mee aan initiatieven om de veiligheid voor arbeidsmigranten te waarborgen. Huisvesting van arbeidsmigranten door uitzendbureaus of andere werkgevers moet verboden worden in wijken, dorpen en vakantieparken. Huisvesting moet mogelijk zijn op het terrein van werkgever in buitengebied of bedrijventerrein. We gaan streng handhaven op het aantal arbeidsmigranten in eengezinswoningen.

Zorg

Wij vinden dat de mogelijkheid van gezinshulp weer terug moet komen. In moeilijke tijden is dit vaak onmisbaar om alles in een gezin draaiende te houden.

Vrijwilligers en mantelzorgers zijn mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een ander, zij vormen een onmisbare schakel in de binding en leefbaarheid van onze dorpen, wijken en buurten. Er moet steun zijn voor wie een ander helpt. Mantelzorgers moeten op adem kunnen komen en de respijtzorg en dagopvang moet goed geregeld zijn.

In de wijk willen we dat de eerstelijnszorg zoveel mogelijk als één team samenwerkt. Daarbij zetten we in op continuïteit, het is nooit leuk om zorg nodig te hebben, maar iedere keer een andere zorgverlener maakt anoniem, een vertrouwd gezicht is belangrijk.

Wij ondersteunen geen initiatieven waar uitsluitend specifieke doelgroepen welkom zijn.

Wij willen het concept ‘Positieve gezondheid’ waar mogelijk doorvoeren in onze gemeente. Dit betekent niet meer kijken naar wat iemand niet meer kan, maar naar het potentieel dat er wel is.

We hebben extra aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg. We willen schrijnende situaties en verward gedrag op straat voorkomen door betere samenwerking tussen instellingen en maatschappelijke partners. Ook hebben we aandacht voor de samenwerking tussen de politie en de GGZ.

We zetten ons in om eenzaamheid onder onze inwoners, en met name ook bij ouderen, zoveel mogelijk tegen te gaan. We streven naar huisbezoeken voor alle ouderen. We zetten extra in op het bevorderen van contact tussen ouderen en jongeren, bijvoorbeeld vanuit de maatschappelijke dienstplicht. Maar wij willen ook dat scholen, bedrijven (MKB) en verenigingen vaker een beroep doen op ouderen om als vrijwilliger, coach of mentor hun kennis en ervaring te delen met jongere generaties.

Hofjes en kleinschalige appartementencomplexen zijn een aantrekkelijk alternatief voor ouderen die wel op zichzelf willen blijven wonen, maar niet langer de zorg voor een heel huis willen hebben. Bij het bouwen van woningen voor senioren hebben we extra aandacht voor de bereikbaarheid van voorzieningen. We faciliteren en zorgen voor snellere behandeling van aanvragen voor mantelzorgwoningen.

In de jeugdhulp zien we een toename van aanbieders die zich richten op lichte zorg. Hierdoor ontstaan tekorten en zijn bezuinigingen op andere noodzakelijke dingen nodig. Dit is onwenselijk. Wij willen een duidelijke afbakening wat jeugdzorg is en wat valt onder gewone opvoeding.

Arbeidsparticipatie

De gemeente dient ervoor te zorgen dat mensen die in de bijstand zitten niet gekort worden omdat zij een extraatje krijgen. Zo valt er te denken aan een tas boodschappen die wordt gegeven of de eindejaarsuitkering van onze mensen bij Reestmond.

We bieden hulp bij het zoeken van stageplaatsen voor jongeren. Ook proberen we jongeren op andere manieren te ondersteunen bij het inlopen van achterstanden, bijvoorbeeld door zomerscholen of extra begeleiding te faciliteren.

Wij denken dat het beter is om uit Reestmond te stappen als gemeente. Beter voor de democratische legitimiteit en flexibeler voor onze inwoners die gebruikmaken van beschut werken. De werkplekken die benodigd zijn, kopen we in bij Reestmond of een andere werkvoorziening. Onze doelstelling is dat we de mensen die het aangaat een passende werkplek willen bieden waar zij zich het meest prettig voelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.