08 november 2017

Begroting 2018 unaniem vastgesteld

Afgelopen maandag 6 november heeft de gemeenteraad van Tubbergen de begroting voor 2018 unaniem vastgesteld. “Het CDA is trots op een begroting die een positief saldo laat zien en waarbij er flink wordt geïnvesteerd in de samenleving. Ook de woonlasten voor inwoners, zoals de rioolheffing, worden niet verhoogd en de onroerende-zaakbelastingen (OZB) en de afvalstoffenheffing kunnen zelfs omlaag”, aldus fractievoorzitter Tonny Busscher.

In de begroting 2018 worden verschillende beleidsambities van het CDA gerealiseerd. Flinke investeren in de samenleving op het gebied van duurzaamheid, veilige verbindingen (fietspad Manderveen), onderwijshuisvesting, wonen, sociaal domein en het verbeteren van de bereikbaarheid en ontsluiting van de gemeente zien we terug in de begroting.

Wonen

Zo is bijvoorbeeld op initiatief van CDA-er Hilde Berning-Everlo, de starterslening nieuw leven ingeblazen en inmiddels wordt er volop gebruik gemaakt van de regeling. In 2018 wordt deze regeling gecontinueerd. Het CDA vindt het belangrijk dat koopwoningen bereikbaar blijven voor starters en jongeren in de gemeente Tubbergen. Ook hebben we allemaal gezien dat de woningbouw de afgelopen jaren flink is aangetrokken en dat er in alle kernen volop is en wordt gebouwd. We verwachten van het college eenzelfde actieve houding, zodat ook in 2018 er weer volop bouwmogelijkheden zijn in de kernen voor de verschillende doelgroepen. Tijdens de vergadering hebben we het college nogmaals opgeroepen om de mogelijkheden van de Blijverslening te verkennen. Hiermee kunnen inwoners op een verantwoorde manier aanpassingen financieren aan hun woning waardoor men langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. Wethouder Vleerbos gaf aan in gesprek te gaan met verschillende partijen en op korte termijn de raad te informeren over de vorderingen.

Sport

Het CDA is blij dat er een start is gemaakt met de bouw van de nieuwe sporthal in Tubbergen en dat we zien dat de verschillende verenigingen hier actief hun bijdrage aan leveren. Via MijnDorp2030 zijn voetbalverenigingen uit Langeveen, Reutum en Fleringen aan de slag gegaan met de realisatie van kunstgras op hun voetbalvelden. Hier zien we de kracht van mensen in de samenleving.

Na lange afwezigheid is het afgelopen voorjaar weer een sportgala gehouden. Hierbij zijn onze sporters gehuldigd voor hun geweldige prestaties. We hebben vele sporttalenten in onze gemeente, we vinden het dan ook belangrijk dat het sportgala wordt gecontinueerd.

Voorzieningen

Binnenkort ligt het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor aan de raad. De gemeente heeft een wettelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van onderwijs. Leegstand op de korte en lange termijn en de functionele staat van gebouwen, vraagt om een pro-actieve houding van verschillende partijen en een goede strategie, zodat deze voorzieningen ook in de toekomst behouden kunnen worden. Het CDA heeft zich altijd ingezet voor goed basisonderwijs in alle kernen. Ook heeft CDA-er Karin Reinerink tijdens de begrotingsvergadering via een motie gepleit voor opname van het Canisius in het Integraal Huisvestingsplan. Het CDA vindt het Canisius een belangrijke voorziening die we willen behouden voor onze gemeente.

Wethouder de Witte heeft ons tijdens de vergadering toegezegd het Canisius op te nemen in het IHP.

Mijn Dorp 2030 en Tubbergen Bruist

Het CDA heeft altijd sterk vertrouwen gehad in de kracht van de mensen, de dorpen, buurten en verenigingen. In vele dorpen zien we mooie projecten voorbijkomen die bijdragen aan de versterking van een kern of dorp. Als overheid moeten we aan de voorkant niet alles dicht willen regelen, maar juist burgerinitiatieven stimuleren en ondersteunen.

In het dorp Tubbergen zijn belangrijke projecten gaande waarin gewerkt wordt aan een sterke, sociaal-economische kern Tubbergen. Projecten als de nieuwe rol van het gemeentehuis, reuring op het centrumplein en het herontwikkelen van de locatie Verdegaalhal passen hierbij. Het eerste kunstwerk staat inmiddels en we hebben er vertrouwen in dat de nodige ontwikkelingen zullen volgen.

Duurzaamheid

Voor wat betreft duurzaamheid staan we als samenleving voor een grote opgave. Een opgave die volgens het CDA ook kansen kan bieden voor onze gemeente. Tijdens de vergadering hebben we twee moties duurzaamheid ingediend, omdat we vinden dat er genoeg is gepraat en dat het tijd wordt om tot actie over te gaan. De eerste motie, ingediend door Hubert Stevelink, is gericht op energieopwekking en betrof het verwijderen van asbest van daken en zonnepanelen erop. De tweede motie, ingediend door Wim Weerink, is gericht op energiebesparing en het stimuleren van het verduurzamen van woningen (onder andere door woningisolatie). Naast het vergroten van wooncomfort, levert dit ook een besparing op voor inwoners op de energierekening. Op advies van het college zijn beide moties niet in stemming gebracht, maar aangehouden. Het CDA-signaal richting college is in ieder geval helder; we verwachten op korte termijn een concreet actieplan!

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat er een begroting is vastgesteld die perspectief biedt voor de toekomst; waarin we de financiën op orde hebben en we de mogelijkheid hebben om volop in de samenleving te investeren zodat we ook in de toekomst een gezonde en vitale gemeente kunnen blijven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.