Focus op: Buurt
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
Focus op: Baan
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75
Focus op: Basiszorg

Buurt

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

We willen wonen en leven in een veilige en aantrekkelijke buurt; zowel in de dorpen als ook in het buitengebied. Als mensen zich veilig voelen, voelen ze zich prettig. Als mensen zich veilig en thuis voelen, stellen ze zich ook eerder open voor activiteiten in de buurt zoals mantelzorg, burgerinitiatief, wijkbeheer, het schoonhouden van de eigen omgeving, verkeersveiligheid en natuurlijk de sociale controle. Allemaal belangrijke aspecten die een buurt en het platteland prettig en leefbaar houden om in te wonen en te leven. Noaberschap, het Twentse begrip voor geven en zorgen voor de ander, dat is waar het in de buurt om draait!.

Baan

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Het CDA vindt dat de overheid moet faciliteren. Niet denken in knellende regelgeving maar juist de mogelijkheden aangeven, randvoorwaarden scheppen en een uitgestoken hand bieden. Men moet kunnen rekenen op een betrouwbare overheid die actief inzet op slimme samenwerkings-initiatieven en mee-investeert in kansrijke innovatieve ideeën.
Overheid en ondernemers kunnen elkaar versterken, ieder binnen de eigen verantwoordelijkheid. Het MKB en de landbouw zijn en blijven de motor achter de lokale economie en zorgen voor banen, die juist nu zo hard nodig zijn. Daarom vindt het CDA dat er goede keuzes moeten worden gemaakt om te investeren in bedrijvigheid en onze samenleving. Er is extra aandacht voor de lokale ondernemer, die naast de economische, ook een sterke sociale functie heeft. Van een ieder die kan werken wordt ook arbeid verwacht.

Basiszorg

Omzien naar elkaar, is een van de basisprincipes van het CDA. Zorgen voor elkaar moeten we faciliteren. Door mantelzorgers de middelen te bieden om hun onmisbare, liefdevolle werk vol te kunnen houden, door buurtzorg te ondersteunen en door vrijwilligers te helpen om het leven van mensen die zorg nodig hebben zo aangenaam mogelijk te maken. Het CDA wil hulpvragen combineren met gerichte oplossingen. Het CDA stimuleert mensen mee te doen in de samenleving, tot het nemen van verantwoordelijkheid daaraan een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. En dat ook als een morele verplichting te beschouwen als het inkomen alleen bestaat uit een uitkering. Zorgen voor elkaar is hét thema in de toekomst. Helemaal nu we weten welke zorgtaken op de gemeenten afkomen. Daarom zullen er door de gemeente belangrijke keuzes moeten worden gemaakt om hier goed invulling aan te geven.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.