05 februari 2018

CDA zet in op snelweg tussen Twente en Drenthe

Er moet een snelweg komen tussen Twente en Drenthe, dat vinden acht lokale en provinciale CDA-afdelingen in de regio van Hoogeveen tot Almelo. Vrijdag 2 februari kwamen de afdelingen met Tweede Kamerlid Maurits von Martels bij elkaar om een lobby te starten voor de snelweg, die inmiddels de A Drenthe-Twente is gedoopt. Bij de startbijeenkomst besloten de CDA’ers de handen ineen te slaan om een sterke lobby op gang te brengen. De komende tijd gaat het CDA de argumenten voor de nieuwe weg in kaart brengen en de lobby uitbreiden met zoveel mogelijk belanghebbenden binnen en buiten de politiek.

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen noemde in zijn nieuwjaarstoespraak van 2017 een snelweg naar Twente als één van de doelen van Hoogeveen voor de komende jaren. Gemeente Twenterand sloot zich daar direct bij aan. CDA Hoogeveen zette de snelweg als een speerpunt in haar verkiezingsprogramma en nodigde alle andere betrokken CDA-afdelingen uit voor een startbijeenkomst.

Volgens de nieuwe lobby zijn er goede argumenten voor een A Drenthe-Twente. De snelweg van Twente naar het noorden van het land is de missende schakel in het snelwegennetwerk van Nederland. Bovendien zijn de wegen die er wel liggen onveilig. Een snelweg zou van groot belang zijn voor de veiligheid en bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid en de werkgelegenheid in de hele regio.

Peter Koekoek, initiatiefnemer en zelf raadslid in Hoogeveen, is zich ervan bewust dat een lobby voor een snelweg een lange adem vereist: ‘Een snelweg aanleggen gaat niet van vandaag op morgen. Maar als we nu niet beginnen te roepen, gebeurt er over tien jaar nog steeds niets. De komende tijd willen we dit onderwerp hoog op politieke agenda krijgen, door onze argumenten in kaart te brengen en door steun te zoeken bij bijvoorbeeld het bedrijfsleven.’ De bedrijvensociëteit A37 liet overigens onlangs via RTV Drenthe al weten de opwaardering van de route naar Twente toe te juichen. De ondernemersvereniging zette zich eerder ook al succesvol in voor de opwaardering van de N37, die van Hoogeveen naar Duitsland loopt.

Inmiddels heeft de A Drenthe-Twente een eigen Facebookpagina gekregen waar geïnteresseerden het verloop van de lobby kunnen volgen, de lobby kunnen steunen en kunnen helpen door informatie aan te dragen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.