06 juli 2021

Interview burgemeester van Twenterand, Hans Broekhuizen

“We mogen best wat trotser zijn op ons zelf!”

Hij noemt zichzelf ZZP’er in dienst van de gemeente. Hans Broekhuizen (42) koos bewust en vol overtuiging voor het burgemeesterschap in Twenterand. Volgens de geboren Groninger is het een geweldig ambt in een prachtige plattelandsgemeente vol mogelijkheden. Want Twenterand heeft veel te bieden, maar we mogen best wat trotser op ons zelf zijn. Een nadere kennismaking met burgemeester Broekhuizen, de man die het liefst tussen de mensen staat.

Op dit moment woont hij nog tijdelijk in een kleine huurwoning in Den Ham, maar Hans Broekhuizen en zijn vrouw kochten onlangs een wat ruimere woning in het brinkdorp. “Toen net bekend was dat ik burgemeester zou worden in Twenterand, had ik meteen al drie uitnodigingen van lokale makelaars te pakken”, lacht Hans Broekhuizen. “Dat toont beslist ondernemersgeest. Ik vond het ook belangrijk om zo snel mogelijk hier te komen wonen. Ik wilde de gemeente meteen beter leren kennen. De ontvangst is in elk geval allerhartelijkst. De buren zijn heel vriendelijke mensen en we voelden ons hier meteen thuis. Dat voelt goed.”

Bescheiden en terughoudend

Broekhuizen was de afgelopen jaren voor het CDA wethouder in Heerenveen. “De ambitie om ooit burgemeester te worden had ik echter al een tijdje”, legt de burgemeester uit. “Het liefst in een plattelandsgemeente in het oosten of noorden. Dat zijn voor mij gebieden waar de mensen qua inborst best veel op elkaar lijken. Een beetje bescheiden en terughoudend. Ik vind dat mooie karaktereigenschappen, al mag het hier en daar best wat zelfverzekerder. Daar is alle reden toe, want dit is een prachtige gemeente met volop mogelijkheden. Toen ik de vacature in Twenterand zag, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.”

Minder van het vernis

Tussen de mensen staan vindt Broekhuizen het fijnst. “Natuurlijk sta je als burgemeester soms op de voorgrond. Daar ontkom je niet aan. Dat hoort erbij. Maar ik hoef niet per se te shinen. Ik vind het mooi om dingen op te kunnen lossen. Om mensen met elkaar te verbinden. Om als regisseur vooral achter de schermen anderen in staat te stellen het maximale eruit te halen. Ik ben meer van de inhoud en minder van het vernis. Als het aan mij ligt, dan zie je mij vaker buiten de muren van het gemeentehuis dan erbinnen. Ik wil mensen ontmoeten, de wijken in, bij ondernemers op bezoek. Voelen wat er speelt, horen wat er leeft, proeven wat er borrelt.”

Rondje-met-het-hondje

Het eerste half jaar heeft Broekhuizen, ondanks de coronacrisis, volop kennisgemaakt met Twenterand. “We hebben thuis een zwarte labrador”, vertelt Broekhuizen. “Ik nodig regelmatig inwoners en ondernemers uit voor een rondje-met-het-hondje. Gemiddeld gebeurt dat zo’n drie keer in de week. Dan lopen we drie kwartier tot een uur in het mooie buitengebied van Den Ham of elders in onze mooie gemeente en leren we elkaar al pratend beter kennen. Je kunt wat voor mensen betekenen als je weet wat er speelt. Daarvoor moet je ze echt spreken. Die rondjes loop ik ook met collega- bestuurders uit andere gemeenten. Zien ze gelijk hoe mooi het hier is.”

Ondernemersgeest

Tijdens de verbouwing van hun nieuwe huis merkte Broekhuizen al snel hoeveel ZZP’ers de gemeente Twenterand telt in de bouwsector. “Allemaal absolute vakmensen die elkaar goed kennen en elkaar wat gunnen. Mooi om die ondernemersgeest te zien. Daar is Twenterand sowieso goed in. Wat misschien soms nog beter kan is de samenwerking tussen die ondernemers. Zoals die bouwvakkers bij onze verbouwing. Er gebeurt hier veel en we kunnen elkaar versterken. Soms heeft een andere ondernemer de oplossing voor jouw probleem. Als ik een rol kan spelen om al dat ondernemerschap in Twenterand met elkaar te verbinden, dan doe ik dat met verve.”

Gastvrij Twenterand

Op toeristisch vlak ziet Broekhuizen ook volop kansen in Twenterand. “Met Gastvrij Twenterand zijn we aan de hand van wethouder Bart-Jan Harmsen goed bezig om Twenterand ook op het vlak van toerisme en recreatie op een hoger level te krijgen”, weet Broekhuizen. “We willen dat meer bezoekers uit binnen- en buitenland hun vrije tijd doorbrengen in onze gemeente. In de vrijetijdseconomie valt voor Twenterand nog een hoop te halen. Onze eigen gemeente heeft een hoop moois te bieden. Het landschap is heel divers én we liggen heel centraal ten opzichte van enkele toeristische hotspots in de regio. Dat biedt flinke groeikansen.”

Kijken naar wat er wél kan

Samenwerken, samenwerken, samenwerken. Broekhuizen kan het niet genoeg benadrukken. “Ook op de bedrijventerreinen is dat geweldig belangrijk. Het is goed te zien dat dat al behoorlijk gebeurt. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een prima toetssteen voor goede en veilige bedrijventerreinen. Als je als ondernemers de handen ineen slaat, bijvoorbeeld bij het verwezenlijken van cameratoezicht, dan kun je veel meer bereiken dan in je eentje. Als burgemeester meld ik me graag om hierover te komen praten. Zodat ik uit eerste hand hoor wat er nodig is. Ondernemers staan niet alleen. We denken als gemeente graag mee om te kijken naar wat er wél kan. Dát is de stand waarin we met elkaar moeten komen te staan.”

“Als het regent in Almelo, dan druppelt het in Twenterand”

Helpen groeien

Als het aan burgemeester Broekhuizen ligt, dan moet de gemeente Twenterandse bedrijven helpen om te kunnen groeien. “Dat doen we ook, maar daar moeten we nog beter in worden”, klinkt het eerlijk uit de mond van Hans Broekhuizen. “Ook de gemeente leert nog voortdurend. En soms groeit een bedrijf zo hard, dat we er in onze gemeente geen groeimogelijkheden meer voor hebben. Dan moet je eerlijk zijn en zo’n bedrijf helpen om in een buurgemeente een goede plek te vinden. Het is dan zaak om de werkgelegenheid zo dicht mogelijk bij huis te houden. Als het regent in Almelo, dan druppelt het in Twenterand. Zo werkt het.”

Met de borst vooruit

Broekhuizen vindt het dus belangrijk dat ondernemers de gemeente weten te vinden, maar óók elkaar. “Wees lid van een ondernemersvereniging”, is zijn advies richting Twenterandse ondernemers en het Ondernemersmagazine, om meteen nóg een goede raad te berde te brengen. “Ik heb al gemerkt dat veel Twenterandse ondernemers lef hebben, ambitieus zijn en echte doorzetters zijn. Dus dat zit wel snor. Maar we realiseren ons volgens mij nog onvoldoende hoe mooi het hier is en hoeveel kansen we hebben om er nog veel meer uit te halen. We mogen wat mij betreft best wat trotser zijn op ons zelf. Wat meer met de borst vooruit. Dat is Twenterand meer dan waard!”

 

(Foto Petra Holland)

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.