30 januari 2021

Schriftelijke vragen “Tegenvallende restwarmte Bakkerij Holland”

Als CDA Twenterand hebben wij vragen aan het college over de restwarmte Bakkerij Holland. Dit naar aanleiding van een artikel in de Tubantia. Het gaat hierbij om het artikel van 22 januari 2021, genaamd “Tegenvaller voor Twenterand: restwarmte Bakkerij Holland blijkt mede door zondagsluiting onbruikbaar”. Eerder werd gesteld dat de restwarmte van Bakkerij Holland ingezet kon worden voor panden als het gemeentehuis of zwembad. Over het warmtenet waren grootse plannen en de wethouder was lyrisch. Echter nu blijkt dat de restwarmte grotendeels door diverse oorzaken onbruikbaar is.

Het CDA heeft de navolgende vragen:

1. Welke onderzoeksresultaten lagen ten grondslag aan het feit dat het college twee jaar geleden dacht dat het mogelijk was om de restwarmte van Bakkerij Holland te gebruiken voor het warmtenet? En wie heeft dit onderzoek verricht?

2. Er wordt gesteld in het artikel in de krant dat de restwarmte Bakkerij Holland onrendabel is. Is dit correct en zo ja: hoe kan het dat deze of soortgelijke gegevens niet vooraf bekend waren bij het college? Kon destijds niet worden nagegaan dat de restwarmte grotendeels onbruikbaar is en daarmee de plannen die het college heeft niet realiseerbaar zijn?

3. Er wordt gesteld dat de restwarmte van Bakkerij Holland onrendabel is. Betekent dit dat de restwarmte van Bakkerij Holland helemaal niet gebruikt kan worden om het gemeentehuis, zwembad of een ander gebouw te verwarmen? Zijn er andere toepassingen om deze restwarmte wel te gebruiken? Graag een toelichting bij het antwoord.

4. Het CDA vraagt zich af of het college niet op de hoogte is van de zondagssluiting van Bakkerij Holland? Graag een toelichting bij dit antwoord.

5. Waarom werd twee jaar geleden wel aangegeven door het college dat het mogelijk was om de restwarmte Bakkerij Holland te gebruiken voor het warmtenet? Is er destijds wel voldoende onderzoek gedaan naar het plan?

6. Nu de restwarmte van Bakkerij Holland onrendabel blijkt, vraagt het CDA wat hiervan de gevolgen zijn voor de plannen van het college met betrekking tot deze restwarmte?

7. Zijn er wellicht andere (bedrijfs)panden in Twenterand, die wellicht in aanmerking komen voor het warmtenet?

8. Nu er voorlopig geen warmtenet in Twenterand komt vraagt het CDA of dit ook gevolgen heeft voor de exploitatie- en stichtingskosten van het nieuwe zwembad?

9. Welke andere projecten worden hier nog meer door getroffen? Het CDA vraagt met name ook naar de gevolgen voor het ontwikkelen van het plan Mozaïek? Graag antwoord toelichten.

10. Nu er een streep door het warmtenet kan en ook het zonnepark niet opbrengt wat het zou moeten opbrengen vraagt het CDA welke gevolgen dit heeft voor onze klimaatdoelstellingen en wat dit financieel betekent voor Twenterand? Graag antwoord toelichten.

In afwachting van uw reactie,

Frouwke Bramer-Hegen en Mayke Jansen-Smelt

namens de CDA fractie

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.