Tweede Kamer 2017

Kies voor je regio

Kies voor je Regio

 

Het CDA Overijssel voert voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen een sterke regionale campagne, met als doel om onze vier Overijsselse CDA-ers in de kamer te krijgen. En dat is belangrijk, want alleen op deze manier kunnen de belangen van onze regio goed vertegenwoordigd worden in Den Haag. En als u niet op het CDA wilt stemmen, wat wij natuurlijk erg jammer vinden, vragen wij u sowieso te stemmen op een regionale kandidaat uit onze provincie. Ofwel: #kiesvoorjeregio. Benieuwd naar waar het CDA voor staat? Lees er alles over in ons verkiezingsprogramma! 


Kandidaten

We hebben ook 5 Overijsselse lijstduwers die zich inzetten voor de campagne van de vier kandidaten. Dit zijn Erik Dannenberg, Lisanne Spanbroek, Theo Morskate, Bert Beun en Bouwien Rutten. 

 

Kies voor je regio!

Misschien vindt u onze boodschap een beetje vreemd. Immers, kandidaat-kamerleden moeten vooral de Tweede Kamer ingaan om het landsbelang te dienen. En bij het CDA staat solidariteit bovendien hoog in het vaandel. Toch zijn er genoeg redenen aan te geven die onze boodschap onderstrepen om deze keer vooral voor een regionale kandidaat uit Overijssel te kiezen.

De afgelopen vier jaar heeft het CDA met het Twentse Kamerlid Pieter Omtzigt, vele successen in het belang van Overijssel weten binnen te halen. Kijk voor een overzicht hier op deze website. Als er nog meer Overijsselse kandidaten in de Tweede Kamer komen, kunnen we andere belangrijke zaken voor onze regio ook realiseren. Komende verkiezingen staan op de CDA-kandidatenlijst vier Overijsselse professionals die er klaar voor zijn om de Tweede Kamer in te gaan. Het gaat om de volgende personen:

Pieter Omtzigt (nr 4) uit Enschede, Hilde Palland (nr 21) uit Kampen, Eugene van Mierlo (nr 34) uit Almelo en Maurits von Martels (nr 44) uit Dalfsen. Het CDA heeft als enige partij regionale staartlijsten opgesteld om de regionale herkenbaarheid te vergroten. Volgens CDA partijvoorzitter Ruth Peetoom biedt het CDA zo extra plaatsen aan veel goede kandidaten uit alle provincies. In Overijssel zetten deze zogenoemde ‘staart-kandidaten’ (plaats 46 tot 50) zich overigens in voor de eerder vier genoemde kandidaten.

Het CDA is bovendien een partij met sterke regionale roots. Zo liet lijstrekker Sybrand Buma tijdens het CDA congres op 14 januari in Barneveld weten, hier erg trots op te zijn: "Het CDA is de partij van heel Nederland, met sterke wortels in de regio. Het CDA is met haar kandidatenlijst, blijkt uit onderzoek van BNR, het meest verspreid over het land. Daar ben ik trots op.” Een goede afspiegeling van heel Nederland in de Tweede Kamer is dus ook vanuit landelijk optiek belangrijk. 

Daarom vragen wij u bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in ieder geval te stemmen op een regionale kandidaat en bij voorkeur op één van onze CDA-kandidaten. Daarbij maakt het overigens niet uit op welke plek een kandidaat staat. Hoog of laag, uw stem zal voor de partij waarop u stemt nooit verloren gaan. Met zo’n 17000 voorkeurstemmen kunnen de kandidaten al in de Tweede Kamer komen. In theorie moet het dus kunnen om alle kandidaten, ook van de andere partijen, in de Tweede Kamer te krijgen. 

Onze CDA-kandidaten willen zich uiteraard hard maken voor het landsbelang, de belangen van Overijssel en staan voor onze idealen, beschreven in het CDA-verkiezingsprogramma. Hierin kiezen we voor een beter Nederland. We kiezen voor een land dat we door willen geven aan onze kinderen. 
En we kiezen voor onze regio. Doet u mee? 

 

 

CDA kies(t) voor de regio!

Het CDA zet zich in voor de regio! De afgelopen jaren hebben we op tal van terreinen resultaat behaald en het verschil in Overijssel gemaakt. Een overzicht van wat wij hebben gedaan en waarvoor we ons in blijven zetten in 12 punten: 

1.    Bereikbaarheid. Meer aandacht voor de bereikbaarheid via A1, A50, A28. N35, N36. Het kabinet doet nu te weinig. Het CDA zorgde ervoor dat een aantal maatregelen om de N36 veiliger te maken, eerder worden gerealiseerd. Wij blijven pleiten voor meer geld vanuit het Rijk, we willen dat de tien onveiligste N-wegen als eerste veiliger worden gemaakt.

2.    MKB/familiebedrijven. Het CDA is de partij voor MKB en familiebedrijven. We hebben beleid ontwikkeld voor doorgroei naar groter bedrijf/ bedrijfsstructuur, flexibele contracten en collectiviteit bij ziekte, ondersteuning familiebedrijven, aandacht voor familiebedrijven in het onderwijs, en opvolging nieuwe generatie (financiering daarbij). 

3.    Kleine scholen. Dankzij het CDA is een speciale regeling die kleine scholen helpt om open te blijven in dorpen, niet geschrapt. Als je in een klein dorp de enige school sluit, ontneem je het dorp zijn toekomst en raak je gezinnen en families. De plannen werden na ons protest ingetrokken. Het CDA wil dat kleine scholen in kleine kernen open blijven.

4.    Snel internet in landelijk gebied. Belangrijk voor een leefbaar platteland op het gebied van economie, zorg en onderwijs. Dankzij het CDA lopen we in Overijssel voorop.

5.    Voorzieningen platteland. We zetten ons in om genoeg pin-automaten op het platteland te houden.

6.    Grensoverschrijdende samenwerking. Samenwerking loont. Het CDA heeft zich ingezet voor grensoverschrijdende (spoor) wegen, arbeidsmobiliteit en het belastingverdrag. Het CDA nam de afgelopen jaren tallozen initiatieven om het grensoverschrijdend spoorverkeer te verbeteren. Ook wil het CDA twee extra snelle treinverbindingen met Duitsland. Bij belastingverdragen vindt het CDA dat de grensarbeiders niet mogen worden vergeten. Dit zijn mensen die aan de ene kant van de grens wonen en aan de andere kant werken. Zo wordt bijvoorbeeld ziektegeld uit Duitsland in Nederland belast. Dat is niet eerlijk. Het CDA zet zich in voor aanpassingen.

7.    Aanpak leegstand binnensteden. We willen bruisende binnensteden als economisch kloppend hart. In Overijsselse steden en plattelandskernen zijn mooie projecten gestart om samen met ondernemers de leegstand aan te pakken.

8.    Toerisme. Er komen steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Dit is een mooie kans voor bijvoorbeeld Giethoorn, de Hanzesteden, Vechtdal en Twente om deze toeristen verder te laten kijken dan alleen een bezoek aan de Randstad.

9.    Afvalwater. De NAM injecteert afvalwater uit Drenthe onder de grond in lege gasvelden in Noordoost-Twente. Het CDA wil dat dit stopt en is voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals het zuiveren van afvalwater.

10.  Grensproblematiek. Pomphouders in de grensstreek zijn getroffen door de accijnsverhoging van de regering op diesel en LPG. Het gevolg is dat al het internationale vrachtverkeer in Duitsland ging tanken. Het CDA waarschuwde hier al voor. Ondanks onze bewijzen, werden onze voorstellen verworpen. Het CDA blijft zich onverminderd voor de pomphouders inzetten.

11.  Rechtbank. Na protesten van onder andere het CDA (en alle Twentse gemeenteraden) werd het plan om de rechtbank in Almelo te sluiten teruggedraaid. De rechtbank blijft open. Het CDA vindt dat de staat bereikbaar moet zijn met belangrijke taken. Een rechtbank moet sterke banden hebben met haar omgeving.

12.  Gevangenis De Karelskamp. De regering wilde deze gevangenis in Almelo sluiten. Het CDA vindt het niet goed als er regionaal geen gevangenissen zijn. Dat is slecht voor de regio en slecht voor familieleden, die uren moeten reizen voor bezoek. Bovendien horen gevangenis en rechtbank bij elkaar. Denk aan mensen die in voorarrest zitten in afwachting van hun zaak. Tot 2021 blijft de Karelskamp nu open, maar het CDA wil dat dit ook na deze datum het geval is.
 

Activiteiten

 

 

 

Onze kandidaten in actie zien? Kijk in de agenda voor alle campagne activiteiten!  

 

Campagnenieuws

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.