22 juni 2018

Bijdrage CDA bij behandeling Kadernota 2019-2022

Bijdrage CDA Zwartewaterland Algemene Beschouwingen Kadernota 2019-2022

Geachte voorzitter, college, leden van de raad. 

Allereerst wil het CDA de organisatie en het college complimenteren met het opstellen van deze Kadernota. Het Coalitie-programma is recent vastgesteld en nu mogen we de Kadernota , de eerste van deze nieuwe raadsperiode, al behandelen. 

Bij de presentatie van de begroting, later dit jaar, zal de uitwerking van de input van de raad op de Kadernota zichtbaar worden. 

Voorzitter,

De Kadernota 2019-2022 is de eerste van deze nieuwe raadsperiode. U kunt zich voorstellen dat wij als nieuwe oppositiepartij zeer hebben uitgekeken naar de uitwerking van het coalitieprogramma in de Kadernota 2019-2022. 

En dan ligt de Kadernota er en zijn we toch iets teleurgesteld. Net als het coalitieprogramma is het een abstracte nota. Weinig exacte cijfers. Weinig nieuws. U gaat van veel zaken uit, van veel mogelijkheden en ramingen. Wederom vraagt het CDA hier dus ook, hoe gaan we onze controlerende rol uitvoeren. De gordijnen waren dicht volgens een van de coalitiepartijen maar ze zijn nu meer gesloten dan ooit.

Er wordt extra geïnvesteerd in handhaving, Daar zijn wij zeer positief over. Wel horen we graag van de portefeuillehouder wat het criterium is om te gaan uitbreiden.

U gaat de verkeersveiligheid verhogen met het oplossen van verkeersknelpunten. Een speerpunt van het CDA, waarvoor onze dank. Een vraag aan de wethouder, waarom wordt er niet reeds geld uitgetrokken voor 2019. 

Positief zijn wij over de Leefbaarheidsplannen. Vitale kernen zijn een must voor inwoners en ondernemers. Ook een speerpunt van het CDA, om af te stappen van centrumplannen maar de hele kern mee te nemen. 

U gaat voor de leefbaarheidsplannen vanaf 2020 het budget verhogen met € 250.000,-. Waarom niet al volgend jaar. En wat gaat u doen met het budget van een half miljoen. Ook horen we graag hoe u de verdeelsleutel gaat hanteren. Krijgt elke wijk een budget, gaan we prijsvragen organiseren, of presentatiemomenten zodat er gekozen kan worden.

Ook willen we u er nadrukkelijk op wijzen dat Zwartewaterland een groot buitengebied heeft waar nog wel het e.e.a. aan leefbaarheid gedaan kan worden. 

Wat leegstand betreft. Welke ondersteuning wordt gegeven vanuit het gemeentehuis. Of moeten ondernemers dit zelf oppakken.

Uw coalitieprogramma heet “Inwoners maken Zwartewaterland mogelijk”. Wij missen budget voor extra participatie,  burgerinitiatieven, meedoen in de wijk. In uw coalitieprogramma geeft u aan dat de gemeente faciliteert. Daar zal echter toch ook budget voor moeten zijn.

Wordt er van onze inwoners verwacht dat alles zelf wordt bekostigd of gaan de opbouwwerkers het doen.

V.w.b. het onderhoud groen. Wij adviseren u dit in goede samenspraak te doen met andere overheden zoals provincie. Zodat het maaien van bijvoorbeeld bermen op een zelfde moment gebeurt. Dat komt de verfraaiing ten goede. Tevens geven wij u mee dat openbaar groen niet op houdt bij de bebouwde kom grens. Wij zien ook hier graag een inhaalslag.

 

U heeft gezegd voedselbanken te ondersteunen, Ook daarvoor zien wij geen budget. 

U heeft aangegeven meer geld voor cultuur uit te gaan trekken. Waar kunnen we dit budget terugvinden.

We missen het budget wat uitgetrokken zou moeten worden om het schoolzwemmen weer mogelijk te maken.

Vanuit het coalitieprogramma ligt er een wens om meer te investeren in fiets- en wandelpaden. Aangezien hiervoor geen wijziging in de Kadernota aangemerkt staat; ten koste van wat gaat het college deze wens inwilligen?

We kunnen nog even doorgaan maar graag gaan we even in op het Interbestuurlijk Programma

Mooie woorden worden er geschreven.

 

Naar een Vitaal platteland waarbij aandacht is voor landbouw, natuur, kwaliteit van de leefomgeving, milieu en water.Waar gezond en veilig voedsel wordt geproduceerd door een innovatieve en economisch krachtige sector met veel kennis, maar ook met aandacht voor gezondheid, klimaat, biodiversiteit, kwaliteit van landschap enzovoort.

Het CDA kan nog wel even doorgaan met het opsommen van wensen vanuit de politiek en de samenleving richting de landbouw.Een duurzame sector wordt dat met een mooi woord genoemd.

In onze ogen begint een duurzame bedrijfsvoering ermee dat er een normaal inkomen verdiend moet kunnen worden.

De sector loopt tegen nogal wat uitdagingen aan

Neem nu het asbest op agrarische gebouwen, leegstand van woningen in het buitengebied. De opgave vanuit de PAS. Natura 2000 gebieden die een bedreiging vormen. De veendaling in het veenweide gebied. 

Dan wordt er van de ondernemer ook nog verwacht dat hij EXTRA investeert in duurzaamheid, dierwelzijn, circulaire economie en maatschappelijk draagvlak.

Heel veel mooie woorden, wensen en idealen, maar wij lezen geen enkel, maar dan ook echt geen enkel concrete oplossing.

Daarom vanuit het CDA de volgende 7, concrete, vragen. 

 1 Hoe gaat ons nieuwe college dit vorm geven.

 2 Op welke manier gaan ze voor de sector klaar staan.

3 Welke financiële middelen zijn ervoor beschikbaar.

4 Hoe gaan we voorkomen dat bedrijven genoodzaakt zijn om de tent te sluiten omdat er geen  normaal inkomen meer te verdienen valt.

5 Hoe gaan we ons de komende jaren inzetten om de sector vitaal en aantrekkelijk te houden zodat de volgende generatie ook nog kansen heeft om het voort te zetten.

6 Hoe gaan we voorkomen dat ons platteland  letterlijk uitgemolken wordt en leegloopt.

7 Hoe gaan we er voor zorgen dat ons buitengebied het visitekaartje van onze gemeente blijft.

Op 20 juni hebben de Provinciale Staten een motie van het CDA en GroenLinks aangenomen om een haalbaarheid onderzoek te doen naar het aanstellen van zogenaamde ervencoaches. In Tubbergen en Dinkelland wordt hier al mee gewerkt. Het CDA komt in tweede termijn met een motie ervencoaches voor Zwartewaterland.

Het CDA gaat voor een aantrekkelijk Zwartewaterland, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Waar iedereen meedoet. Met een goed voorzieningenniveau in alle kernen en buitengebied en betaalbare lasten.

Het CDA blijft actief, positief kritisch haar kader stellende en controlerende rol uitvoeren. Goede, uitvoerbare voorstellen uit alle partijen zullen door ons worden gesteund. Er valt met ons te praten nu en in de toekomst. 

Wij wensen college, medewerkers en onze collega’s Gods zegen toe.

Tot zover, voorzitter

Fractie CDA Zwartewaterland

Margreet Bosma

Rudi van Zandwijk

Martijn Riezebos

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.