29 maart 2019

Bijdrage CDA Klimaatadaptatie

Bouwsteen Klimaatadaptatie

Voorzitter,

Allereerst een compliment aan de opstellers/uitwerkers van deze notitie. Een helder geschreven document en daarom goed leesbaar. 

Er ligt een behoorlijke opgave voor gemeentes in Nederland. Dit jaar moet de stresstest er liggen. U geeft aan dat met dit document de stresstest in gang is gezet. Prima.

Klimaatadaptatie, oftewel hoe passen we onze ruimtelijke ordening aan, aan klimaatveranderingen. Naast adaptie bestaat mitigatie, wat doen we om klimaatverandering tegen te gaan. Het een heeft met het andere te maken.

De energietransitie wordt kort benoemd in de aanbiedingsbrief. Er ligt een opgave in onze gemeente voor een CO2 reductie naar 13% in 2020 t.o.v. 2009.

Vraag: In hoeverre is in dit stuk rekening gehouden met mitigatie

Bij de behandeling van de brief van het college betreffende de energietransitie heeft dhr. Ooms in april vorig jaar een vraag gesteld over het sociaal economisch aspect. 

We zullen als overheid, inwoners en bedrijven de adaptatie en mitigatie samen moeten oppakken. 

Vraag: In hoeverre is het sociaal economisch aspect vwb klimaatadaptie meegenomen

Wanneer er initiatieven vanuit de samenleving komen, zoals we ook zien bij de energietransitie (gezamenlijk zonnepanelen plaatsen op dak in het buitengebied), hoe worden deze ondersteund. En hoe wordt helder gecommuniceerd wat en hoe ondersteund wordt. De onduidelijkheid richting kopers van kavels op het voormalig Agnietenterrein vwb subsidieverlening zien we liever niet herhaald. 

Uit het Deltaprogramma 2019 blijkt dat in Nederland het grootste gedeelte van geplande maatregelen, zoals dijkverzwaring en de invoering van een flexibel peil in het IJsselmeergebied, goed op schema ligt. Er wordt goed tussen de verschillende overheden samengewerkt.

Voor een aantal activiteiten wordt extra aandacht gevraagd.

Onder andere het goed in kaart brengen van de gevolgen van overstromingen komt volgens het Deltaprogramma 2019 nog onvoldoende van de grond. Geldt dit ook voor onze gemeente.  

Om gelden binnen te halen wordt er gesproken over regionale pilots. Er is vanuit het rijk een extra impuls van 20 miljoen vrijgemaakt, wat ontvangt onze gemeente daarvanWat zijn de mogelijkheden voor onze gemeente om ons aan te sluiten bij een regionale pilot. 

Wanneer kunnen we de resultaten van de Ontmoetingen tegemoet zien. 

Waarom waren zoveel van de genodigden niet aanwezig tijdens de sessie op 5 februari.

Zoals gezegd ligt er een flinke opgave voor onze gemeente. We gaan beslissingen nemen die uiteindelijk in 2050 tot een klimaat neutraal Zwartewaterland moeten leiden.. Dit vraagt om prioriteiten stellen, wat moet als eerste gebeuren en wat kan wachten. 

Dit vraagt ook om een actieve informatieplicht naar de gemeenteraad, maar ook naar inwoners en bedrijven. Wanneer kunnen we bijvoorbeeld evaluaties verwachten. Neem ons mee in dit proces. Dan heeft de raad ook de kans om haar controlerende taak goed uit te voeren.

Tot zover voorzitter.

Voor de beantwoording op onze vragen:

zwartewaterland.raadsinformatie.nl/vergadering/617165/Raadsvergadering%2028-03-2019

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.