10 oktober 2018

Raadscolumn CDA: 'Uit het Torentje'

“CDA Zwartewaterland verlaat per 1 oktober het gemeentehuis om meer met inwoners in gesprek te komen.” Deze kop was te lezen in de pers afgelopen maand. Na heel wat jaren vergaderd te hebben in het gemeentehuis was de verhuizing van het CDA, van haar oude vergaderruimte naar een minder representatieve en krappe locatie, wat ons de knoop deed doorhakken om het ‘Torentje’ te verlaten.

Politiek is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. De gemeenteraad voelt als niet benaderbaar en, inderdaad, verstopt in het Torentje waar beslissingen genomen worden waar geen invloed van buitenaf mogelijk is. De drempel blijkt toch hoog. Het vertrouwen laag. Behalve de eigen achterban komen inwoners niet zo maar even langs voor een kopje koffie om eens van gedachten te wisselen. Wij hebben de ervaring dat het anders kan.

Al eerder werden door het CDA avonden georganiseerd in de kernen waarbij we gericht inwoners uitnodigden, en dat smaakte naar meer. Voor ons maakt het meepraten door inwoners dat wij weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Wie anders dan u weet wat het beste voor uw buurt is. Hoe en waar u wilt wonen. Waar oplossingen nodig zijn om verkeersveiligheid te verbeteren. Hoe maken we het leuk voor de jeugd in Zwartewaterland. En wanneer er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld de WMO of jeugdzorg bent u degene die ervaringsdeskundig is.

De eerste meepraat-avond ligt achter ons en hoewel er nog plaats was voor meer ‘meepraters’ is het ons goed bevallen. Er is gesproken over uitbreiding van industrieterrein in Genemuiden. Het volgende deel van Hasselt Om de Weede. Over bevordering van toerisme, hoe we een graantje kunnen meepikken van Giethoorn en daarmee onze middenstanders kunnen helpen.

De komende periode staan er verschillende zaken op de agenda waar het CDA graag met u over van gedachten wil wisselen. Wat vindt u van de huidige situatie op de Molenwaard, van zonnepanelen op weidegrond of windmolens in het buitengebied.

En natuurlijk is uw eigen inbreng van harte welkom. We gaan voor prettige gesprekken in een informele sfeer buiten het Torentje.
De volgende CDA-meepraatavond is op maandag 15 oktober in Genemuiden. Voor meer informatie, houd onze website, www.cda.nl/overijssel/Zwartewaterland, en de pers in de gaten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.