02 november 2017

Spreektekst bij Programmabegroting 2018-2021

Samen Sterker

Bijdrage CDA Zwartewaterland Programmabegroting 2018-2021

Voorzitter,

Allereerst wil het CDA het college, de portefeuillehouder en ambtenaren complimenteren met het presenteren van een sluitende programmabegroting 2018-2021.

Het is een begroting waarvan het eerste gedeelte in 2018 nog onder de verantwoordelijkheid valt van deze raad en dit college. Na maart zal e.e.a. moeten worden opgepakt door de volgende raad en het volgende college.

Zwartewaterland kent op dit moment een gezond financieel huishoudboekje. Er is meer ruimte voor investeringen maar zorgvuldigheid is en blijft noodzakelijk.

Tijdens de begrotingsbehandeling van vorig jaar hebben wij gevraagd naar het verkeerscirculatieplan Hasselt. Wethouder Speksnijder heeft toen toegezegd dat we dat dit jaar en wellicht zelfs in de eerste helft van 2017 konden verwachten. We zouden in ieder geval geïnformeerd worden over de voortgang. Kan de wethouder aangeven wanneer dit plan gepresenteerd gaat worden.

Voorzitter,

U geeft aan dat inwoners en ondernemers alle ruimte krijgen voor het ontplooien van initiatieven. Speeltuintjes worden in de kernen gerealiseerd en een aantal jaar geleden is bijvoorbeeld de ruimte in en langs de grachten in Hasselt schoongemaakt. En nu speelt Glasvezel Buitengebied.

Onze vraag is wat de “nazorg” van de kern coördinaten is. Inwoners tonen zich betrokken en willen een prettige kern om in te wonen. Wat kunnen we doen om de initiatiefnemers betrokken te laten zijn, hoe houden we hen binnen boord.

Een tweetal vragen over het Jeugd- en Jongerenwerk.

Het blijkt dat in Zwartewaterland al meer dan 6 “niet geoorloofde” keten zijn ontstaan. Wat gaat het College doen met de uitvoering van het ketenbeleid. Wat is de stand van zaken v.w.b. Keet de Kolk.

Kan het College aangeven wat al bereikt is met het opbouwwerk waar  het lokatiegebonden Jeugd- en Jongerenwerk mee bezig is. Sommige locaties worden slecht bezocht. Zijn de uren, door hen besteed doeltreffend.

Een vraag over de WMO.

U ondersteunt Genemuiden Zorgt, wat nog van de grond moet komen, en Samen Zwartewaterland. Wij hebben gehoord dat Samen Zwartsluis als een nachtkaars dreigt uit te gaan. In hoeverre kan of wil de gemeente faciliteren en eventueel een deel van de regiefunctie overnemen. Kort gezegd, hoe gaan we versnellen.

Het blijkt dat het aantal uitkeringsgerechtigden nog steeds groeit naar meer dan 240 aanvragen. Hoe ver is dat nu nog afhankelijk van statushouders en hoe staat het met de bemiddeling van deze groep.

U zet de tegenprestatie in om bijstandsgerechtigden mee te laten doen in onze samenleving. Op welke manier gebeurt dat. En Kunt u ook uitleggen wat de nadere invulling naar beschut werk is.

In het kader van Duurzaamheid wordt gestreefd naar een energiebesparing van 2% voor alle gemeentelijke eigendommen. Einddatum 2018. Zal dit gehaald worden.

Afvalstoffenheffing.

Het extra dividend van €125.000 gaat volledig naar tariefsverlaging. Zwartewaterland heeft 8.300 huishoudens. Dit zou betekenen dat het tarief verder omlaag kan. Dus niet € 7,- maar zo’n € 15,-.

Wanneer we kijken naar onze Gemeenschappelijke Regelingen is het risicopercentage bij de Veiligheidsregio heel erg groot. Waar zit dit hoge percentage in.

Zwartewaterland werkt samen met Steenwijkerland en Staphorst bij de inkoopadviesfunctie.

Er is een beleid en protocol per gemeente. Waarom is dit niet integraal en is dit aparte protocol en beleid positief of negatief voor Zwartewaterland.

Voorzitter,

Wij zijn van mening dat Zwartewaterland een financieel gezonde gemeente is. De uitdaging blijft om dit zo te houden.

Het CDA wenst college, medewerkers en onze collega’s daarvoor alle wijsheid en zegen toe.

Fractie CDA Zwartewaterland

Margreet Bosma

Helmich Post

Henk Selles

Henk Buit

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.