18 november 2020

Thuiszitter

Thuiszitter

De beurt aan het CDA om deze week de raadscolumn te schrijven. Mijn eerste gedachte was, wat het onderwerp ook wordt, ik ga in ieder geval niet schrijven over het Coronavirus. Tot vanochtend.

Het is donderdag en jongste zit op haar kamer. In plaats van in de bus te stappen op weg naar het Deltion College, vertrekt ze na het ontbijt richting slaapkamer om achter haar laptop online lessen te volgen. Het roezemoest achter de slaapkamerdeur. Ik hoor de stem van de docent en van jongste’s collega-studenten.

Een compliment is op zijn plaats voor de docenten en leerlingen van het MBO. Voor de eerstejaars valt het niet mee om in deze bijzondere tijd op een nieuwe school te beginnen. Veel online-lessen en een enkel moment echt naar school.

Tegen 12 uur zijn de lessen afgelopen. In plaats van nog even blijven hangen op school, om met je klasgenoten te praten over de belangrijke dingen in hun leven, verplaatst jongste zich naar de keuken.

“Hoe ging het,” vraag ik haar. “Ja, wel goed,” is het antwoord. De laptop gaat open en ze verdiept zich in de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

”Ik ben alleen zo blij dat ik straks nog even mag werken,” vervolgt jongste. Spreekt ze in ieder geval nog andere mensen, is de uitleg. Jongste is één van de “Coop-chickies” (niet door mij verzonnen, zo heet de Whatsapp-groep van de kassamedewerkers in Zwartsluis) en wat is ze blij met haar baantje.

En wij zijn blij voor haar en genieten van haar verhalen wanneer ze thuiskomt. In plaats van ervaringen op school deelt ze nu haar belevenissen met collega’s en klanten. Van de mevrouw die ze zo leuk vindt dat ze haar wel als extra oma wil adopteren. “Ik heb al twee heel lieve oma’s maar deze wil ik er nog wel bij,” zegt ze.

Ik ben er nog niet achter wie het is maar ben wel heel benieuwd. En een oud-klasgenoot van mij die haar vertelt boodschappen te doen voor zijn moeder en altijd even vraagt hoe het met de nieuwe barbershop van zus gaat.

Of de Poolse arbeidsmigrant die al zo goed Nederlands spreekt. Natuurlijk zijn er ook wel eens minder gezellige klanten maar daar zijn er gelukkig niet veel van.

Misschien zit er wel een boek in, bedenk ik me nu. Titel zou kunnen zijn ‘Het dagboek van een Coop-chickie’. Tijd heeft jongste wel.

Margreet Bosma

Fractievoorzitter CDA Zwartewaterland

06-54636850

m.bosma@zwartewaterland.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.