03 april 2019

Zo kom je nog eens ergens.

Zo kom je nog eens ergens.

Tijdens de afgelopen campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen mocht ik diverse locaties bezoeken. Van werkbezoeken aan bedrijven, tot een bezoek aan Holtenbroek om te kijken naar de staat van de dijk aan het Zwartewater. De meet en greets met studenten van het Cibab en de Foodopleiding in Zwolle waren verrassend.

In de gemeente Olst-Wijhe ben ik op bezoek geweest bij de stichting Dag!enDoen! 

Dag!enDoen! activeert mensen via een dagelijkse activiteitenkalender, van de eigen gemeente, om deel te nemen aan het leven van alledag. De activiteiten die worden aangeboden zijn de activiteiten die door verenigingen en organisaties in onze gemeente worden aangeboden. En dat zijn er heel veel.

Via een App op een tablet krijgen de deelnemers dagelijks activiteiten te zien die in de eigen omgeving georganiseerd worden. Heeft een inwoner geen tablet of moeite met techniek dan wordt dat opgelost.  Is er vervoer nodig om bijvoorbeeld naar een lezing in de bieb te gaan of naar een gymnastiekles, dan wordt dat geregeld. Vind men het eng om ergens alleen heen te gaan, dan gaat er een meeDoener mee. En wat zo mooi is, de software van deze App is ook in onze gemeente gewoon te gebruiken. Tevens kan het een en ander worden uitgevoerd door onze eigen welzijnsinstelling. 

Eenzaamheid komt helaas ook voor onder onze inwoners. Met het toepassen van deze App in onze gemeente kunnen we hier iets aan doen.

Tijdens het maandelijks overleg met de fractievoorzitters heb ik een kort verslag gegeven van mijn bezoek aan Olst-Wijhe. Een aantal aanwezigen liep helaas nog niet over van enthousiasme en zag beren op de weg. 

Wellicht lag het aan mijn uitleg, dus heb ik het voorstel gedaan om de stichting naar Zwartewaterland te halen. 

Op 18 april komt Dag!enDoen! een presentatie geven aan de raad. Ik hoop dat, behalve de raad ook geïnteresseerden uit de gemeente aanwezig zijn. Dan kunnen er misschien al wat waardevolle contacten worden gelegd.

Nu heb ik inmiddels de ervaring dat initiatieven vanuit de oppositie niet altijd op bijval van de coalitie kunnen rekenen. Er zal wellicht gevraagd worden waar het budget vandaan gehaald moet worden. Daar heb ik wel een antwoord op, de Leefbaarheidsplannen. Hoe leefbaar wil je het hebben.

Laten we ons inzetten om Dag!enDoen! uit te rollen in Zwartewaterland. 

Dan kunnen meer mensen zeggen: Zo kom je nog eens ergens.

Margreet Bosma-van Wieren

CDA Zwartewaterland

06-54636850

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.