04 maart 2021

CDA kandidaat Kamerleden in gesprek met Tiem & Huyskamp

Vandaag bezochten CDA Tweede Kamerlid Hilde Palland en CDA Zwolle fractievoorzitter en kandidaat Tweede Kamerlid Jan Nabers twee ondernemingen in Zwolle, sociaal ontwikkelbedrijf TIEM en familiebedrijf Huyskamp.  

Tiem begeleidt mensen naar zo regulier mogelijk werk in samenwerking met werkgevers. Voor mensen die dat (nog) niet kunnen, heeft TIEM passend werk en ontwikkelingsmogelijkheden. “Voor een deel van de samenleving is ‘meedoen’ geen vanzelfsprekendheid. Terwijl meedoen in de maatschappij zoveel moois oplevert. Een gevoel van eigenwaarde, sociale contacten, er toe doen, zelfredzaamheid en plezier!”, aldus directeur Martin Post.

Voor het CDA is het werk zoals dat door en via TIEM wordt gedaan ontzettend van belang. “Het gaat om talentontwikkeling, inclusiviteit en mee kunnen doen”, zegt Jan Nabers. Het CDA heeft in de Tweede Kamer daarom ook een initiatief ingediend om een landelijk netwerk van Sociaal Ontwikkelbedrijven te behouden c.q. terug te laten komen voor mensen die meer begeleiding nodig hebben werk. “Om meer mensen aan het werk te helpen moet meer en beter gebruik worden gemaakt van de kennis, kunde en ervaring van Sociaal Ontwikkelbedrijven”, zegt Hilde Palland.


Post gaf aan Palland en Nabers onder andere mee om de ‘no risk polis’ uit te breiden voor doelgroepen en ruimte te geven aan partijen om bijvoorbeeld zelf de loonwaarde te bepalen op hoofdniveaus in plaats van de schijnnauwkeurigheid van huidige metingen. De belangrijkste boodschap van Post, “‘Het is niet ingewikkeld!’, wij leggen graag aan werkgevers uit wat we kunnen betekenen en welke instrumenten en begeleiding beschikbaar is om mensen in te zetten.”  

Bij Huyskamp Fijnhouthandel  gingen Nabers en Palland in gesprek met Henrike Huyskamp. Over het zijn van familiebedrijf, duurzame inzetbaarheid en oog voor MKB in brede zin.
Huyskamp is een familiebedrijf van meer dan 125 jaar oud en werkt met alles wat hout, fineer en plaatmateriaal betreft. Massief, verlijmd, of op bestek. Inmiddels is de 4de generatie aan het roer en zijn nieuwe wegen ingeslagen en vooral bedrijfsvoering geoptimaliseerd en opgeschaald.

Hilde Palland, CDA Tweede Kamerlid uit Kampen, heeft een initiatiefnota geschreven over familiebedrijven en overhandigde deze ook aan Henrike. Juist omdat er in Overijssel veel zijn, maar in Den Haag er weinig nog te weinig aandacht voor is.  “Familiebedrijven zijn gericht op langere termijn en continuïteit, het doorgeven van het bedrijf aan een volgende generatie. Daarmee zijn familiebedrijven de stabiele dragers van onze economie en werkgelegenheid en spelen vaak ook in de gemeenschap een belangrijke rol bijvoorbeeld als sponsor van het lokale verenigingsleven. Dit type ondernemerschap moeten we koesteren en vooruit helpen, bijvoorbeeld bij bedrijfsopvolging”, stelt Palland. In het verkiezingsprogramma van het CDA is er ook specifiek aandacht voor familiebedrijven om hen te ondersteunen met de bedrijfsopvolgingsregeling en vaste aanspreekpunten bij bijvoorbeeld de belastingdienst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.