08 februari 2022

CDA lanceert 5-puntenplan om de krapte om Zwolse woningmarkt te verminderen

CDA Zwolle heeft maandagavond een 5-puntenplan met oplossingen voor de wooncrisis in Zwolle gelanceerd. Lijsttrekker Jan Nabers overhandigde het actieplan aan minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hugo de Jonge was gisteren samen met de CDA-fractie te gast bij Schutte Bouw, om te kijken naar de nieuwe appartementen bij de Weeshuispassage.

Bouwen om de schaarste tegen te gaan
In het plan noemt het CDA verschillende oplossingen om de krapte op de woningmarkt op te lossen. Fractievoorzitter Jan Nabers: 'Om te beginnen willen we meer betaalbare woningen bouwen. In plaats van de 1000 woningen die er nu gepland staan willen we 1500 woningen bouwen. Van die 1500 moeten er 900 zijn voor mensen met inkomens tot 50.000 euro.'. Het CDA hoopt zo dat starters makkerlijker een woning kunnen vinden. CDA Zwolle wil het daarnaast mogelijk maken dat Zwollenaren voorrang krijgen voor een woning in Zwolle. 'We bouwen in eerste instantie om de krapte op de woningmarkt in Zwolle op te lossen en niet voor heel Nederland. Daarbij kan het voorrang geven Zwollenaren helpen om makkelijker een koopwoning te vinden.', aldus Jan Nabers. Nabers pleit ook voor een woonplicht om te voorkomen dat Zwolse woningen een specatieobject worden voor beleggers.


Bouwen binnen én buiten de stadgrenzen
Wat CDA Zwolle betreft bouwen we 60% van de nieuwe woningen binnen de stadsgrenzen. Maar om te voldoen aan de vraag voor meer woningen moet er wat het CDA ook gekeken worden naar een uitbreidingslocatie voor de andere 40% van de woningen. 'We moeten ook kijken naar een andere plaats om te bouwen, want binnen de stadsgrenzen is er maar weinig ruimte voor huizen met een tuin.' aldus Jan Nabers. Het bouwen in het buitengebied is ook nodig om te kunnen voldoen aan de vraag om snel woningen te kunnen bouwen. Minister Hugo de Jonge zei daarover het volgende: 'Binnenstedelijk bouwen kent en langere doorlooptijd en is duurder. Je moet ook naar buiten toe om het tempo erin te houden.' 

Doorstroming op de woningmarkt
Een belangrijk probleem op de huidige woningmarkt is dat er onvoldoende doorstroming is in de woningmarkt. Om doorstromen te stimuleren zet het CDA in op goede levensloopbestendige woningen voor onze (toekomstige) senioren. Nabers: 'Daarnaast zien we ook dat er veel studenten of jonge mensen thuis blijven wonen omdat ze geen goede studentenkamer kunnen vinden. Er moet daarom voor hen een extra woontoren komen.' 

CDA Zwolle heeft daarnaast nog een aantal voorstellen om de krapte op te lossen. Het volledige 5-puntenplan is te lezen via onderstaande link.

Foto's: Stefan Lucassen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.