De verduurzaming van de samenleving als antwoord op de klimaatcrisis is misschien wel de grootste uitdaging voor de komende tijd. De energietransitie is daarin maar één van de stappen. Inwoners, organisaties en bedrijven zijn bereid mee te werken aan deze energietransitie, zolang zij weten dat de lasten betaalbaar zijn en dat ze op weg geholpen worden. Het is belangrijk om hen - meer dan nu het geval is - vooraf te betrekken bij belangrijke besluiten. Niet alleen door erover te praten, maar juist door langdurig samen op te trekken in het proces. Deze energietransitie vraagt om keuzes van de politiek. Dat betekent soms ook dat er minder leuke beslissingen moeten worden genomen. Wat er ook wordt besloten, het CDA Zwolle vindt dat de besluitvorming transparant en goed uit te leggen moet zijn. Als CDA Zwolle zetten we ons in voor een schonere, gezondere en groenere woon- en werkomgeving. Zo kunnen wij een betekenisvolle en zichtbare bijdrage leveren aan een duurzame toekomst, voor ons en voor de generaties die na ons komen.

Energie

De energietransitie is een complexe opgave. Het CDA Zwolle wil dat iedereen toegang heeft tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en modern energie en warmte. We moeten daarom in nieuwe uitvoeringsplannen rekening houden met de financiële situatie van onze inwoners. Zo wil het CDA Zwolle mogelijkheden uitwerken voor subsidies en leningen om inwoners te ondersteunen. Inzet van een gemeentelijke duurzaamheidscoach kan inwoners helpen gericht energiemaatregelen te kiezen. Het CDA Zwolle wil dat de gemeente initiatieven van inwoners faciliteert.

Besparen van energie

Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Het CDA Zwolle wil zwaar inzetten op energie besparen door isolatie, verduurzaming en door meer bewust te leven. De duurzaamheidscoach kan daarbij helpen door begrijpelijke en betrouwbare informatie te delen en kleine hulpmiddelen te bieden waarmee een start gemaakt kan worden. Alle kleine beetjes maken samen een groot verschil!

Opwekken van energie

Wind
Het CDA Zwolle gaat de discussie over windenergie niet uit de weg. Maar er moet wel ruimte en draagvlak zijn voor windenergie. Voor kleine windmolens zien we ruimte bij agrariërs, ondernemingen en verenigingen. Grote windmolens (windturbines) moeten, door bijvoorbeeld lokale coöperaties zoals in Tolhuislanden, gebouwd worden op voldoende afstand van woonkernen en op plekken waar voldoende wind aanwezig is. Of in goede samenwerking met andere gemeenten waar meer vrije ruimte is.

Zon
Voor zonne-energie gaat CDA Zwolle uit van de zonneladder: natuur en landbouwgronden worden zoveel mogelijk ontzien, zeker zolang er op daken nog volop ruimte is voor zonnepanelen. Natuurlijk zetten we in op het combineren van functies, het zogeheten ‘dubbel ruimtegebruik’, zoals zonnevelden op een talud, parkeerterrein of waterplas. Daarbij moet er voldoende ruimte blijven voor een gezonde natuur en goed te benutten landbouwgrond.

Waar kunnen zonnepanelen komen?

  1. Op daken in bebouwd gebied: woningen, bedrijven, agrarische gebouwen, etc.
  2. Op te bebouwen gebieden of bruikbare restruimte (ongebruikte grond, bedrijventerrein, boven parkeerterrein en geluidswal)
  3. Kleine, goed ingepaste velden op agrarische erven waarbij we zuinig moeten zijn op bruikbare agrarische grond
  4. Kleine, goed ingepaste zonnevelden van (bij voorkeur lokale) initiatieven aan de randen van de gemeente. Zonnevelden moeten passen in of bijdragen aan het landschap, zijn in kwetsbaar gebied ongewenst en in beschermd gebied uitgesloten.

Warmte
Warmte van de toekomst zal niet meer simpelweg voortkomen uit aardgas. Het behoud van de gasinfrastructuur daarentegen is zeer belangrijk om andere bronnen zoals gas uit rioolslib of monomestvergisting te kunnen gebruiken. CDA Zwolle is geen voorstander van biomassacentrales en wil geen nieuwe centrales in Zwolle. We zien het liefst dat bestaande centrales worden omgebouwd of verdwijnen.

Transport en opslag van energie
Wij zetten in op lokale opslag en energiedragers zoals waterstof. We moeten daarbij
ruimte houden voor innovatie en nieuwe inzichten. Het CDA ziet graag zo kort
mogelijke lijnen tussen de plaats waar energie wordt opgewekt en waar deze wordt opgeslagen. Denk daarbij niet alleen aan accu’s bij het huis maar vooral aan lokale energieopslag in de wijk of buurt.

Aardgasvrije wijken

Momenteel lopen er proefprojecten om ervaring op te doen op welke wijze en in welk tempo bestaande woonwijken en bedrijventerreinen aardgasvrij moeten en kunnen gaan worden. Voor een deel zullen we gebruik moeten maken van innovatie, opgedane ervaring en nieuwe inzichten. Het zal gaan om een mix van warmtenetten en hybride warmtepompen. Hybride, omdat ze deels gebruik maken van zonne- en windenergie en voor het overige gedeelte (met name in de winter) groengas dan wel waterstof. Haalbaar en betaalbaar zijn belangrijke randvoorwaarden.

Afval, grondstoffen & de circulaire economie

Het CDA Zwolle ondersteunt het streven om restafval te verminderen. De impact op het milieu en het beter recyclen van grondstoffen staat daarbij centraal. Zwolle loopt daarbij achter op veel andere gemeenten en steden. Het is dus zaak om stappen te zetten. De eerste belangrijke stap is hierbij: wat je niet gebruikt hoef je ook niet te produceren of te verpakken en vervoeren. Het principe van de circulaire economie is daarbij leidend.

Het CDA Zwolle ziet op het terrein van de ROVA graag een persoon die kijkt naar goed herbruikbaar materiaal. We vinden het namelijk verspilling dat er stoelen, fietsen, kinderwagens enzovoort bij het grof vuil belanden, terwijl andere mensen deze spullen goed kunnen gebruiken. We willen ons daarom hard maken voor een betere scheiding van prima herbruikbaar materiaal.

Klimaat

Zwolle is duurzaam als de hele gemeente (binnen de gemeentegrenzen), inclusief de gemeentelijke organisatie en het gemeentelijk vastgoed, in 2050 klimaatneutraal is en voldoet aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling . Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente is voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Bij duurzame ontwikkelingen kijken we ook naar economische, ecologische en sociaal-culturele aspecten. Een impactmonitor kan helpen, bijvoorbeeld bij vergunningaanvragen. De monitor brengt in beeld wat de ontwikkeling kost aan energie, water, vervuiling, milieu, infrastructuur, en wat het opbrengt aan werkgelegenheid, financiële bijdrage aan de gemeentekas en meerwaarde voor het maatschappelijk leven.

Milieu

Om de effecten van klimaatverandering op te vangen is vergroening van de openbare ruimte essentieel. Groen biedt plek waar water kan infiltreren en geeft verkoeling op warme dagen (tegengaan hittestress). We moeten daarbij ook slimme keuzes maken. Bijvoorbeeld kiezen voor groen dat tegen droogte of tijdelijke vernatting kan en dat bijdraagt aan het verhogen van de biodiversiteit. Bij nieuwbouw willen we een verplicht percentage groen in tuinen. Een tuin kan dan niet alleen maar uit steen bestaan. Hetzelfde moet gelden voor bedrijven, kantoren en scholen. Want wat is er nu leuker dan even pauzeren in het groen dan in een saaie bedrijfskantine. Woonwijken en bedrijventerreinen moeten klimaatadaptief ingericht worden.

De geest van Nederland kenmerkt zich door de relatie met water. Maar wat hebben we in de vorige eeuw gedaan? We hebben grachten en beken gedempt en er wegen van gemaakt. Het CDA Zwolle ziet graag een aantal waterlopen weer opengaan om breder gebruik te maken van het water. Met groene oevers kunnen we de ecologische functie versterken en meer water bergen bij piekbuien. Daarnaast werkt het goed tegen hitte, is het natuurlijk leuk om te zien en nodigt het uit voor een wandeling.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.