Afgelopen week heeft de Stichting van de Arbeid (StAr), waarin werkgevers en werknemersorganisaties zijn vertegenwoordigd en in dit geval aangevuld met ZZP-organisaties, een voorstel uitgebracht ter invulling van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers. Dit voorstel vloeit voort uit de afspraken in het pensioenakkoord.

Het CDA vindt het goed dat het advies en voorstel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers er ligt; de eerste indruk is dat het toegankelijk en betaalbaar is. Met ruimte om aanvullend eigen keuzes te maken om bij te verzekeren of gebruik te maken van een broodfonds.
Zeker nu we zien dat het percentage zzp’ers dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft is gedaald tot onder de 20%.

Het is CDA is, zoals ook al in ons verkiezingsprogramma stond, voorstander van een basisregeling voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Dit advies en voorstel van de StAr kan een eerste stap zijn naar een dergelijke basisregeling toe en in het vormgeven van een moderne arbeidsmarkt. We zullen nu afwachten wat de minister van Sociale Zaken met dit advies en voorstel doet en wat hij vervolgens aan de Tweede Kamer voorlegt.

Enkele inhoudelijke hoofdlijnen van het advies van de Stichting van de Arbeid:
•    Het voorstel betreft een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel. Zelfstandigen met personeel worden uitgezonderd van de verzekeringsplicht. Met deze verzekeringsplicht wordt een gat gedicht in de sociale zekerheid.
•    Er vindt voor de verzekering geen selectie plaats op leeftijd, beroepsrisico’s of kans op ziekte: alle zzp’ers hebben (automatisch) toegang
•    Vanwege de diversiteit van de zelfstandigenpopulatie, biedt het voorstel verschillende keuzemogelijkheden. Zo kan elke zelfstandige zelf bepalen welke verzekering passend is.
•    Elke zelfstandige verzekert zich standaard voor een uitkering van 70% van het laatstverdiende inkomen tot aan de grens van bruto circa € 30.000 per jaar (143% WML). De uitkering is maximaal € 1650 bruto per maand, dat is 100% Wettelijk Minimum Loon (WML). De premie voor de standaardverzekering is indicatief 8% van het inkomen en is aftrekbaar.   - De uitkering kent een standaard eigenrisicoperiode, of wachttijd, van 52 weken met een keuzemogelijkheid om dit aan te passen naar 26 of 104 weken. De verzekering loopt tot het bereiken van de AOW-leeftijd.  
•    Zelfstandigen kunnen zelf kiezen of ze zich bovenop de standaardverzekering nog aanvullend willen verzekeren. De toegankelijkheid van de bovenwettelijke aanvullingen zal in overleg met de sector verbeterd worden, met als mogelijkheid complementair een Onderling Waarborgfonds om te borgen dat iedere zelfstandige zich aanvullend aan de publieke basisverzekering, op
betaalbare wijze, privaat kan verzekeren.
 
Zelfstandigen kunnen kiezen een andere passende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten bij een private verzekeraar, mits zij voldoen aan de gestelde voorwaarden. Hiervoor is een toetsingskader geformuleerd. Lopende private arbeidsongeschiktheidsverzekeringen worden geëerbiedigd, als ze voor de peildatum zijn afgesloten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.