Het tekort aan betaalbare woonruimte is te groot. Jongeren en starters vissen te vaak achter het net en senioren die willen verhuizen lopen tegen belemmeringen aan. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het herstel van volkshuisvesting als publieke taak. We gaan door met een strakkere regie door het Rijk, het reguleren van de huren en het versterken van de positie van starters.
In ieder dorp mag er een straatje worden bijgebouwd. Door steden en dorpen beheerst te laten groeien bouwen we aan een sterke gemeenschap met ruimte voor jong en oud. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om de helft van de nieuwbouwwoningen en huurwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners en mensen met een vitaal beroep.
We gaan door met de gemaakte afspraken voor de bouw van bijna 1 miljoen woningen tot en met 2030. 2/3e van de nieuwbouw wordt betaalbaar met focus op woningen voor starters, gezinnen en ouderen. Iedere gemeente bouwt daarbij 40% voor de middengroepen en gemeenten met weinig sociale woningbouw moeten daarmee aan de bak.
Er komt veel meer aanbod aan betaalbare huur en koop met het herstel van woningcorporaties. We hebben de afgelopen jaren de verhuurdersheffing afgeschaft. De volgende stap is dat woningcorporaties gaan bouwen voor de middenklasse, dus moeten ze strategische grondposities kunnen innemen. We schaffen de markttoets af.