06 januari 2023

Kamervragen het bericht 'Asielzoekers Almere wachten een half jaar op gesprek over verblijf: wanhoop slaat toe'

Schriftelijke vragen van het lid Peters (CDA) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het bericht 'Asielzoekers Almere wachten een half jaar op gesprek over verblijf: wanhoop slaat toe'. 

  1. Bent u bekend met het bericht 'Asielzoekers Almere wachten een half jaar op gesprek over verblijf: wanhoop slaat toe'? (1)
  2. Heeft u inzicht in hoeveel asielzoekers in de crisisnoodopvang al langer dan een half jaar wachten op hun eerste gesprek met de immigratiedienst over hun mogelijke verblijf in Nederland?
  3. Heeft u inzicht in hoeveel verschillende crisisnoodopvanglocaties de wachttijd voor verschillende asielzoekers inmiddels al meer dan een half jaar bedraagt? 
  4. Deelt u de mening van het CDA dat een wachttijd van meer dan een half jaar in een crisisnoodopvanglocatie te lang is voor deze mensen en veel onzekerheid geeft?
  5. Bent u het met het CDA eens dat het wenselijk is om asielzoekers in crisisnoodopvanglocaties zo snel mogelijk door te laten stromen naar asielzoekerscentra (azc's)?
  6. Kunt u reflecteren op binnen welke termijn het haalbaar is om alle asielzoekers uit crisisnoodopvanglocaties te plaatsen in reguliere azc's?
  7. Kunt u reflecteren op hoe het kan dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die verantwoordelijk is voor de gesprekken, meemaakt dat hun uitnodigingen niet aankomen, omdat mensen zijn verplaatst door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)? Hoe vaak gebeurt dit en hoe kan deze communicatie worden verbeterd? 
  8. Vindt u net als het CDA dat alle asielzoekers zo snel mogelijk hun eerste gesprek over verblijf moeten krijgen? Welke maatregelen gaat u hiervoor nemen? 
  9. Hoe gaat u zorgen dat de capaciteit voor deze gesprekken duurzaam op peil komt en blijft in de toekomst?

(1) https://nos.nl/regio/flevoland/artikel/345937-asielzoekers-almere-wachten-half-jaar-op-gesprek-over-verblijf-wanhoop-slaat-toe 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.