15 maart 2023

Kamervragen over het bericht 'Kunstacademies zijn steeds internationaler: soms ligt voor Nederlanders 'de lat te hoog''

Vragen van het lid Peters (CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht 'Kunstacademies zijn steeds internationaler: soms ligt voor Nederlanders 'de lat te hoog'' (1).

  1. Geldt de wervingstop voor internationale studenten ook voor de kunstacademies en conservatoria?
  2. Hoe worden internationale studenten meegenomen in de Kunstonderwijs-afspraken uit 2011, waarmee de kansen voor kunstenaars op de arbeidsmarkt op peil moeten worden gehouden?
  3. Herkent u de situatie die de Design Academy schetst, waar Nederlandse aspirant-studenten aarzelen om zich aan te melden aangezien zij vaak tegen de academie opkijken en verwachten dat de lat voor hen te hoog zal liggen? Speelt dit ook bij andere kunstacademies en conservatoria? 
  4. Wat vindt de minister ervan dat, in concurrentie met internationale studenten om de schaarse plekken, Nederlandse studenten eigenlijk alleen een kans maken op een plek op een van de kunstacademies of conservatoria, indien zij een jaar lang op eigen kosten een voorbereidend traject volgen?
  5. Bent u het met de leden van de CDA-fractie eens dat het Nederlandse kunstvakonderwijs en conservatoria er in eerste instantie zijn om Nederlandse studenten te onderwijzen?

(1) https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/28/kunstacademies-zijn-steeds-internationaler-soms-ligt-voor-nederlanders-de-lat-te-hoog-a4158244 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.