De Tweede Kamer heeft een wetswijzigingsvoorstel van het CDA en de CU aangenomen, waardoor gemeenten de mogelijkheid krijgen om boetes kwijt te schelden die bijstandsontvangers krijgen als zij per ongeluk verkeerde gegevens hebben ingevuld. Deze mensen kunnen dan gewoon worden geholpen met de boete, mits er geen sprake is van opzet of grove schuld.
 
Sommige mensen worden als fraudeur aangemerkt omdat er op hun formulieren onbedoeld iets verkeerd is ingevuld of een verandering - zoals een baan of een nieuw adres - te laat is doorgegeven. Het ergert de partijen dat gemeenten zo'n persoon niet snel kunnen bij staan door bijvoorbeeld de vordering kwijt te schelden om zo de bijstandsontvanger te helpen met zijn of haar schulden. CDA-woordvoerder René Peters: “De gemeente kan nu nog bij schuldhulpverlening geen verschil maken tussen mensen die bewust frauderen en mensen die ergens per ongeluk een punt of komma verkeerd hebben gezet. Dat is scheef.”

Gemeenten mogen namelijk niet instemmen met een schuldregeling als er sprake is van een fraudevordering waarvoor een boete is opgelegd. Een schuldregeling is dan alleen mogelijk na uitspraak van de rechter. De ene gemeentelijke afdeling moet dan tegen de andere procederen. Een duur en bureaucratisch proces. “En ondertussen lopen schulden op, wordt een minnelijke oplossing alleen maar lastiger en zakken inwoners nog verder weg in het financieel moeras,” aldus Peters. Hij is blij dat zijn voorstel is aangenomen om de wet op dit punt aan te passen en de regels eerlijker te maken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.