Beste Lilianne en linkse vrienden,

Hartelijk dank voor jullie aandacht voor betrouwbare en degelijke overheidsfinanciën. Kritiek moet alleen wel onderbouwd zijn, dus daar ga ik graag op in.

Kritiek, dat ben ik inmiddels wel gewend. Weten jullie nog toen Zuid-Europa op de achterste benen stond toen ik - alleen met  strenge voorwaarden - Nederlands belastinggeld wilde inzetten in het Europees reddingspakket? Zuid-Europa vond jullie (GL, D66, PvdA) aan hun zijde. Gelukkig zijn we er in Europa na wat wrijving gewoon met alle lidstaten uitgekomen want we zijn solidair met elkaar. Sowieso hebben jullie heel vaak gevraagd om extra geld uit te trekken, toen ik de afgelopen vier jaar, naast investeringen in de samenleving, ook op de schatkist wilde letten. Dat vinden jullie altijd lastig, maar het leverde wel drie jaar op rij een begrotingsoverschot en een lage staatsschuld op. Daarmee maakte ik mij natuurlijk niet populair bij mijn collega's, maar het is wel verstandig beleid. Hierdoor konden we in de coronacrisis de portemonnee trekken om ondernemers, sport- en cultuurverenigingen en het onderwijs door de crisis te helpen.

Voor de komende jaren heb ik mijn visie (de New Deal) uitgestippeld. Jullie weten dat ik de komende jaren wil doorstarten, repareren en investeren. Zo komen we straks sterker uit de crisis. We laten het begrotingstekort langzaam teruglopen. En we houden de staatsschuld de komende jaren rond de 60%.

Echter, mijn visie voor Nederland strekt verder dan de komende 4 jaar. We mogen de rekening niet doorschuiven naar de volgende generatie. En daar loopt het mis als ik naar jullie plannen kijk. Een economisch beleid waar je de belastingen voor bedrijven tot wel tientallen miljarden verhoogt, loopt op de klippen. Want om geld te kunnen uitgeven moet je het wel eerst verdienen. Je ziet dat bij de staatsschuld voor de lange termijn. Ik wil dat die staatsschuld rond de 60% blijft, maar zie tot mijn verbazing dat jullie kiezen voor het oplopen van de staatsschuld tot wel 73%. En sommige andere linkse partijen gaan daar nog ver overheen. Dat is on-Nederlands.

Tenslotte. Ik zie wat tweetjes voorbijkomen over dingen die ik wel zou zeggen maar niet zou doen. De verklaring hiervoor is simpel. Het CDA verkiezingsprogramma spreekt over een Europese inzet voor een lager tarief op Europees geteeld groente en fruit. Dat mogen we als Nederland niet alleen doen, daar moeten we Europees afspraken over maken. Minder avocado's invliegen uit Peru en Chili, meer appels uit de Betuwe, dat idee. Scheelt ook nog eens qua milieubelasting, dat moet jullie aanspreken. Verder wil ik een herstelplan voor de cultuur als corona voorbij is en drie keer 100 miljoen investeren om de volksziekten obesitas, kanker en Alzheimer beter te behandelen. Bij het CPB liepen we ertegenaan dat we deze eenmalige uitgaven niet mochten doorrekenen. We dekken dit netjes. We vragen van de hoogste inkomens en van de bedrijven die het juist goed doen tijdens de crisis, tijdelijk iets extra's. Wel zo rechtvaardig.

Belastinggeld is niet van ons, maar van alle Nederlanders. Ik ben daar zuinig op, jullie ook?

We mogen de rekening niet doorschuiven naar de volgende generatie. En daar loopt het mis als ik naar jullie plannen kijk. 

Doorstarten, Repareren, Investeren

Lees hier Wopkes new deal

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.