30 september 2019

Vispassage geopend

Vandaag vond de officiele opening van de vispassage in Doesburg plaats.

Deze opening bestond uit een korte presentatie in de vorm van vraag en antwoord aan diverse bestuurders. Zo gaf de heer Reiling van de Watersportvereniging ‘De Oude IJssel’ passend weer wat  voor hen als verlening het proces van de bouw van de vispassage betekende; “Het lijkt op een operatie je weet dat het goed voor je is, maar je moet er even doorheen”.

Gedeputeerde van de provincie Gelderland de heer Drenth en de heer Smit van Rijkswaterstaat spraken over de Kaderrichtlijn water en het realiseren van de grootste vistrap als laatste ‘ontbrekende’ stukje voor de vissen richting de Duitse wateren.

Ook de samenwerking met Doesburg kwam aan bod. Zo gaf burgemeester van der Meijs aan dat er wel wat gemopper was vanuit de inwoners van Doesburg omdat de weg 6 weken dicht moest.  Gaandeweg is iedereen gaan zien dat het erg mooi is geworden. "Het is fijn dat afgelopen zaterdag eerst  het publiek mocht kijken voor de officiële opening. Het is een verrijking voor onze stad. Zo kan er educatie aan scholen worden gegeven, zij kunnen komen kijken, watergebonden toerisme en watergebonden bedrijven zo is de cirkel weer rond voor het begrip Hanzestad!"

Waterschap Rijn en IJssel bedankte de betrokkenen waaronder de bestuurders. Dijkgraaf Pieper gaf aan dat er een plekje is op het podium voor een bestuurder die er nu niet staat. Zo ging Heemraad Bussink enkele jaren geleden op pad voor een goedkoper plan. Het werd echter in plaats van de 2,5 miljoen een veel mooiere vispassage van 5,5 miljoen. Bussink: "Het Algemeen Bestuur, ministerie, provincie, rijkswaterstaat, gemeente en watersportvereniging zijn nodig geweest voor dit plan. We zijn trots op deze samenwerking!"

Zie ook: https://www.wrij.nl/thema/actueel/nieuws/@9014/vispassage-doesburg/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.