Zoeken

Standpunt

Veiligheid

Politie en justitie
Het CDA is voorstander van een nationale politie. Er moeten meer agenten op straat en minder achter het bureau. Er moeten meer misdrijven worden opgelost; het oplossingspercentage van woninginbraken is bijvoorbeeld maar 20%. Dat is onaanvaardbaar, het ondermijnt het vertrouwen in politie en justitie. Strafprocessen duren vaak te lang; waar het kan moet vaker snelrecht worden toegepast. Dat is ook in het belang van de slachtoffers.

Hufters
Hufterig en asociaal gedrag,  wangedrag in het verkeer, agressie tegen politie-, ambulance-, brandweer- en ander overheidspersoneel moet veel strenger worden aangepakt. Overheidspersoneel dat wordt bedreigd moet anoniem aangifte kunnen doen.

Om Nederland nog veiliger te maken, zijn extra maatregelen nodig. Daarom vinden we dat de mogelijkheden voor cameratoezicht en gebiedsverboden moeten worden uitgebreid. Ook moeten we gebruik maken van nieuwe (technologische) opsporingsmogelijkheden. Daders van misdrijven moeten voortaan verplicht DNA afstaan. Wapenbezit moet strenger worden gecontroleerd en bestraft.  

Criminaliteit houdt niet op bij onze landsgrenzen. We willen daarom actief samenwerken met andere landen om de criminaliteit te bestrijden.

Internetveiligheid en cybercrime
Het internet is kwetsbaar, daarom vindt het CDA dat de overheid gericht moet investeren in de bestrijding van internetcriminelen. Het is geen taak van de overheid om sites te blokkeren of informatie te filteren. Wel dient de overheid goede informatie te geven over veilig internetgebruik.

Het gebruik en het belang van internet is de laatste jaren enorm toegenomen. Een wereld zonder internet is bijna niet meer voor te stellen. We moeten er wel op kunnen vertrouwen dat onze gegevens veilig opgeslagen en verstuurd kunnen worden.

Januari 2014

Deel dit standpunt

Terug naar boven

Copyright © 2015 CDA