Zoeken

Standpunt

Referendum

Het CDA is tegen het houden van een referendum. Een referendum is een volksstemming, waarbij de kiezer een vraag krijgt die hij of zij alleen met ja of nee kan beantwoorden. Het CDA is tegen om de volgende redenen:

 

• Volksvertegenwoordigers en bestuurders zijn gekozen om beslissingen te nemen. Het is hun taak alle voor- en nadelen bij een beleidsbeslissing af te wegen. Kiezers hebben vaak minder zicht op alle belangen die meespelen, omdat zij niet over alle informatie beschikken;

• Bij een referendum kunnen mensen alleen met ja of nee antwoorden. Ze kunnen geen nuances aanbrengen of argumenten aangeven.

• Mensen die veel belang hebben bij een onderwerp zullen eerder gaan stemmen dan mensen die er niet bij betrokken zijn. De kans is groot dat voornamelijk felle tegenstanders of felle voorstanders naar de stembus gaan. Hierdoor krijg je een eenzijdig beeld van de werkelijkheid;

• Omdat een referendum in Nederland niet bindend is, hoeven bestuurders en volksvertegenwoordigers niets met de uitslag te doen. Dit kan zeer teleurstellend zijn voor de kiezer.

Januari 2014

Deel dit standpunt

Terug naar boven

Copyright © 2016 CDA