Betaald werk is volgens het CDA nog steeds de beste manier om volwaardig aan de maatschappij deel te kunnen nemen. Voor mensen die niet (meer) kunnen werken moeten er goede voorzieningen zijn. 

Mensen die op de armoedegrens leven hebben vaak meerdere problemen. Wij vinden dat die mensen moeten worden geholpen bij het oplossen van hun problemen. Ze moeten weerbaar gemaakt worden. Bijvoorbeeld door goede schuldhulpverlening of goede verslavingszorg, of door hulp te bieden bij het vinden van passend werk. Voedselbanken kunnen daarbij ook een rol spelen, eventueel met steun van Europese subsidies die daarvoor bestemd zijn.

Kinderen en armoede
Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Hun verhalen zijn schrijnend. Zij krijgen bijvoorbeeld niet elke dag een warme maaltijd, of geen nieuwe kleren of schoenen als dat nodig is. Veel kinderen die in armoede opgroeien ervaren uitsluiting en schaamte, omdat ze niet overal aan mee kunnen doen, niet mee kunnen op schoolreisje of bedanken voor een feestje omdat ze geen cadeautje kunnen betalen.

Wij vinden dat kinderen niet de dupe mogen worden van de problemen van hun ouder(s). Daarom willen wij betere schuldhulpverlening, zodat mensen die in de schulden raken er sneller weer uitkomen en ook uit de schulden blijven. Daarnaast pleiten we voor basisbudgetbeheer. Dat betekent dat alle vaste lasten – zoals huur, zorgverzekering en gas, water en licht – van tevoren worden ingehouden op iemands uitkering. Zo wordt voorkomen dat tegelijk met de rekeningen ook de problemen zich opstapelen en huisuitzetting dreigt.

Om de toegang tot cultuur (maar ook sport) voor ieder kind mogelijk te maken, moet er in iedere gemeente een jeugdcultuur- of jeugdsportfonds in het leven worden geroepen. Die kunnen dan ouders die een lidmaatschap voor hun kind niet kunnen betalen, gericht ondersteunen.

TKV2017

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.